Грубу покривають мармуровою крихтою

 Над оздобленням груби задумалася, коли робили ремонт, розповідає 45-річна Галина Чмух із села Воєгоща Камінь-Каширського району на Волині. Шукала покриття, яке не тріскає і гарно віддає тепло.

Від постійного нагрівання й охолодження груба розширюється або зменшується. Для її оздоб­лення не підходять традиційні покриття для стін. Гіпсова штукатурка й кахлі тріскають, із часом відпадають. Фарба і шпалери не витримують високої температури, горять і темніють.

 Побачила, що люди рекомендують мармурову крихту, продовжує Галина Чмух. Мовляв, вона витримує і тепло, і холод. Еластична, тому не тріскає. Я спробувала.

Жінка вибрала коричневу з червоними й білими крихтами. 25-кілограмове відро розраховане на покриття 7 кв. м. Крихта замішана у прозорому силіконі.

 Грубу покрила ґрунтовкою з піщинками, до якої краще прилипає силіконова штукатурка. За добу вона висохла. Я не хотіла, щоб була однотонна. Намалювала маркером квіти, заклеїла їх скотчем. Грубу покрили крихтою. Потім скотч відірвали і вийшли квіти.

Одразу після нанесення крихта має темніший відтінок.

 Висихає дві доби, продовжує Галина Чмух. Після того стає такого кольору, як на упаковці.

Так само жінка оздобила й іншу грубу в хаті.

 Правда, крихти не вистачило, то по боках прикрасили гіпсокартоном. Я розмалювала його під цеглу з білими швами. Третю грубу, в кімнаті сина, оздобили у стилі вечірнього міста. Намалювала лавку із вуличним ліхтарем. Навколо нанесла синю мармурову крихту.

Мармурова крихта служить на грубах родини Чмух дев’ять років.

 Тепло віддає краще, ніж кахлі. Бо ті сильно нагріваються, але бажаного тепла немає, каже Галина Чмух.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”