Олексій Вадатурський намагався розблокувати експорт зерна

Уночі 31 липня в Миколаєві окупанти влучили ракетою у приватний будинок героя України 74-річного Олексія Вадатурського власника найбільшої української зерноторгової компанії “Нібулон”. Господар із дружиною Раїсою загинули.

Олексій Вадатурський народився в селі Бендзари на Одещині. З 1991‑го очолював агрохолдинг “Нібулон”, де зараз працюють майже 7 тис. людей. Підприємство вирощує сільськогосподарські культури, застосовує закордонні технології та високопродуктивну імпортну техніку. Вадатурський розвивав племінне тваринництво, будував кораблі.

 Олексій Опанасович багато чого зробив для Миколаївщини й України загалом, каже голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім. Його внесок у розвиток аграрної та суднобудівної галузі неоціненний.

Торік Олексій Вадатурський посів 15‑те місце в рейтингу найбагатших українців від видання Forbes Україна. Його статки оцінювали в $450 млн. “Нібулон” поставив абсолютний рекорд відвантажив 5,64 млн т агропродукції до 38 країн.

 Маючи всі можливості, Олексій Опанасович не покинув країну, каже мер Миколаєва Олександр Сєнкевич. Працював заради неї, до останнього залишався зі своїми людьми в рідному Миколаєві.

За час повномасштабної агресії окупанти розграбували зерносховища “Нібулону” в Херсо­ні, підбили буксир компанії й обстріляли елеватори.

Незадовго до загибелі Олексій Вадатурський збирався їхати в Туреччину, щоб обговорити експорт зерна з чорноморських портів в умовах війни.

З Олексієм Вадатурським і його дружиною Раїсою попрощалися 5 серпня в Володимирському соборі в Києві. Таке рішення ухвалили через високий рівень загрози обстрілів на півдні.

У подружжя залишився син Андрій.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”