Дефіциту одягу та взуття не буде

 Вітчизняна легка промисловість на 90 відсотків залежить від імпорту, тому дефіцит сировини був присутній ще до війни. А коли після 24 лютого запровадили обмеження на імпорт і виникли проблеми з логістикою це ще більше загос­трило проблему, говорить 47-річна Ірина Науменко, виконавчий директор Української асоціації підприємств легкої промисловості.

 У перші два-три тижні війни проблему з обмеженнями вдалося вирішити, щоб максимально загрузити українських виробників. Адже якраз підприємства легкої промисловості швейні та взуттєві, почали отримувати шалені запити щодо забезпечення військових потреб. Швидко їм вдалося перелаштуватися. Почали випускати товари для тероборони та Збройних сил України.

Зараз дефіциту одягу та взуття на внутрішньому ринку немає. У попередні десятиліття в нас були шалені обсяги імпорту. Частка вітчизняного виробництва до війни становила від 10 до 40 відсотків по різних товарних групах. Наприклад, українських панчішно-шкарпеткових виробів на ринку 4045 відсотків. По одягу, взуттю нашим виробникам складно конкурувати з турецькими, китайськими товарами. У перші місяці війни імпорт був закритий фактично повністю. Потім дозволили завозити тактичні одяг та взуття.

40 відсотків продукції вироб­ляють на українських фаб­риках на замовлення світових брендів, експортують за кордон. Після російського вторг­нення багато хто втратив контракти. Але Європа зацікавлена зберегти наші виробничі потужності, тому замовлення відновилися. Зараз 80 відсотків підприємств галузі працюють. На Чернігівщині, де були окупанти, є втрати. Виробництва зруйновані частково чи повністю. Така ж ситуація на Луганщині, Донеччині. У Луганській області знищені підприємства, росіяни вивезли все обладнання. Дещо вдалося врятувати, відкрити філії фабрик у західних регіонах. 1520 відсотків українського виробництва втрачено через війну.

Такої ситуації, що почнеться осінь і не буде, де купити куртку чи теплі шкарпетки, точно не станеться. Критичний імпорт скасували. Уже все можуть завозити в Україну. Але існують проблеми з логістикою. Якщо раніше були тижні доставки, то зараз місяці. Транспортування подорожчало. Як наслідок можливе підвищення цін на одяг і взуття.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”