“Крим почав перетворюватися на зону бойових дій” – що означають вибухи біля Новофедорівки

Вибухи на військовому аеродромі біля селища Новофедорівка в тимчасово окупованому Криму показали, що Україна може наносити удари по тилу Росії. І це лякає росіян, які готові тікати з півострова. Ця ситуація також показала, що російські системи протиповітряної оборони у Криму не працюють проти сучасної зброї. Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів військовий експерт Ігор Козій.

Що значить цей удар для Росії і для нас?

Коли нам давали далекобійні системи, то була умова – щоб ми не наносили удари по Росії і по окупованлму Криму. Тому наші кажуть, що ми нічого не робили, а це вони самі курили там, де не треба. Але ми показали, що можемо наносити удари по тилу росіян. Систематично наносимо удари по місцям дислокації російських військ на наших кордонах. Росія бачить, що її прикордонні райони перетворилися на зону бойових дій. Звідти люди почали виїжджати. Після того, як у Криму нанесли удар, утворилися великі затори, туристи почали виїжджати. Це величезна проблема для Росії. Крим почав перетворюватися на зону бойових дій.

Україна може нищити аеродроми у всій тактичній зоні довкола наших кордонів

Очевидна мета – знищити той аеродром і літаки противника. Як це міняє ситуацію для РФ у нашому небі?

Мета була дійсно така. Всі їх не знищили. Тут набагто більшим є значення політичне. Ми показали, що реально можемо наносити удари по російському тилу. Зірвали їм туристичний сезон, якого і так практично не було. Посіяли паніку.

У нашому небі Росія мала перевагу лише на початку війни. Зараз російські літаки не літають у нашому небі. Лише у зоні боойвих дій на окремих ділянках. У нашу зону ППО не входять, бо їх одразу збивають. Багато російських винищувачів ми збили і тому росіянам доводиться використивувати їх одиночно. Так само майже немає вертольотів. І Росія використовує ракети. Можуть успішно бити по цивільний інфраструктурі міст. Знищувати військові частини не вдається. Високоточної зброї у Росії немає і виробляти її самостійно вони не можуть.

Ця подія показала, що Україна може нищити аеродроми у всій тактичній зоні довкола наших кордонів. Ми не можемо нанести удари далі, бо такої зброї не маємо. Але все, що можемо, знищимо.

Росія може тільки одне – обстрілювати нас ракетами

Яка може бути відповідь на такі дії?

Росія може тільки одне – обстрілювати нас ракетами. Навіть наступати наземними військами їм вже складно. Вони намагаються формувати нові частини. Але це нагадує якесь народне ополчення. І це нічого їм не дає.

А наносити удари вони ракетами вони продовжать. Бо ракет багато.

Вже з’явилися відео, як росіяни їдуть з Криму. Вони масово тікатимуть і надалі?

Після того, як нанесли удар по аеродрому, почали тікати ті, хто відпочивав на курортах. Якщо все це продовжиться, то росіяни почнуть масово тікати.

Випадок із аеропортом показує, що ми можемо наносити удари по базі російського флоту у Чорному морі

Варто очікувати наступних ударів? Можемо знищити Кримський міст?

Думаю, що варто очікувати. По Кримському мосту також можуть нанести удар. Росіяни на півострові створювали потужну систему протиповітряної оборони. Але проти сучасної західної зброї вона не діє. Вони не можуть збивати ракети. Наприклад, 31 липня був день військовоморського флоту Росії. Вони боялися провести його у Криму. Все перенесли на свою територію – у Новоросійськ. Туди ми добити не можемо. Але по суті, туди передислокувався весь Чорноморський флот. Тому цей випадок із аеропортом показує, що ми можемо наносити удари по базі російського флоту у Чорному морі.

Як і коли ми зможемо звільнити Крим? Що для цього потрібно?

Крим у перспективі ми відвоюємо. Але для цього треба дійти до нього. Тобто звільнити окуповані території Херсонщини та Запоріжчини. Коли звільнимо Херсонщину, то далі ми рухатимемомся і туди.

Росіяни ж у реальності замовчують удари по території, яку вважають своєю. Ми наносимо удари і вони нічого не можуть зробити. Тому навіть якщо вони проведуть референдуми на нових захоплених територіях, ми зможемо діяти так само. Більшість ракет ми вжез биваємо завдяки західним системам ППО.