Український борщ на вишні: як ягода стала гастрономічною візитівкою Вінниці – сюжет (Відео)

Зарванецький борщ

Скуштувати страву можна в декількох закладах міста

У Вінниці гастрономічною візитівкою міста стала вишня. Місцеві ресторани та кафе, які працюють за стандартом гостинності, почали впроваджувати спеціальне меню у вигляді страв із ягід. Серед новинок і український борщ, який готують на вишні. Смаколик є своєрідною родзинкою міста для туристів та внутрішньо переміщених осіб. Про старовинний рецепт приготування подільського борщу та з чим він краще смакує – інформацію збирали журналісти “5 каналу”.

Кипить, шкварчить та наповнює кухню п’янким ароматом. Тут готують український борщ за старовинним рецептом. Традиційній страві надають особливого смаку вишні.

“Для того, аби приготувати зарваницький борщ, нам потрібні вишні. Частину відкладіть – ви покладете вишеньку в борщ наприкінці приготування”, – пояснює гастрогідеса Олена Павлова.

Вона каже – такий вид закислення є традиційним для наших пращурів, адже на Поділлі для приготування борщу використовували не лише помідори, а й квашені яблука, сливи, аґрус, порічки і, звичайно, вишні.

“Літній борщ, борщ, який символізує Вінницю. Чому? Вишня є в кожному дворі, ви глянете за кожне вікно, ви знайдете вишню, ми маємо найбільший мікрорайон Вишенька, садибу Пирогова, уквітчану вишнями, річку Вишенька. І коли вінницький стандарт гостинності звернувся до мене, аби знайти фішку для вінницьких ресторанів, я згадала бабусин зарваницький борщ на вишні. До речі, зарваницький борщ, який описує Коцюбинський, теж був на вишнях. І таким чином ми відродили старовинний рецепт”, – розповідає дослідниця подільської кухні, гастрогідеса Олена Павлова.

Вишня додає борщу кисло-солодкі нотки. Сама ягода ціла, проте без кісточок. Готують страву на м’ясному бульйоні. Найкраще варити з качки або телятини.

І ще дуже важливий елемент – це червона квасоля. У цьому борщу все повинно бути червоне. Червона вишня, червоний бурячок, червона квасоля. Я рекомендую дуже до нього чорний хліб, намащений салом, і тоненько приправленою зеленню, без часнику та різкого запаху, а просто сало перебити із зеленню та намастити на чорний хлібчик”, – радить Олена Павлова.

Український борщ визнали об’єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Йдеться не про певний рецепт, а про культуру приготування та традиційні інгредієнти різних регіонів та родин. Шеф-кухар гастроклубу Віталій Кавка каже, українці борщ не лише варять удома, а й часто замовляють у закладах харчування.

Борщ із вишнями вже став візитівкою Вінниці. Скуштувати страву можна в дезакладах міста. Кухарі кажуть, дивуватимуть туристів і надалі – у найближчих планах додати в меню ще кілька цікавих страв з вишнями.

Анастасія Голошивець, Ірина Гойнік, “5 канал”

Нагадаємо, що нардепи пропонували встановити День українського борщу.