Коли санкції найсильніше вдарять по Росії – дослідження

Західні санкції найсильніше впливатимуть на Росію не раніше кінця 2023 року.

У довгостроковій перспективі вплив санкцій на економіку РФ тільки зростатиме, бо прогнозується обмеження експорту російських енергоносіїв. Про це йдеться в новому дослідженні Київської школи економіки.

“Падіння економіки Росії за 2022 рік зазнало коригування з 1030% до 69,5%. А рівень річної інфляції скоротився з прогнозованих 20% до 1215%”, йдеться у дослідженні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна на нафту падає Bloomberg

Головною причиною таких змін стали високі ціни на ринку енергоносіїв.

Санкції вже вплинули на економіку всередині країни. Скорочення виробництва російських автомобілів за червень становило 62%, порівняно з цим місяцем торік. Промислове виробництво у червні впало на 1,8% у порівнянні з тим самим періодом 2021-го.

Основні санкції проти російського енергетичного сектора ще не набули чинності. 5 грудня запрацюють санкції на експорт російської морської нафти до Євросоюзу. 5 лютого 2023 року російських нафтопродуктів.

Обсяг продажів російського газу до Європи зараз становить третину від минулорічного рівня. Схоже, що він буде знижуватися з цього моменту, а фактично припиниться не пізніше 2024 року. Тоді Німеччина очікує стати повністю незалежною від російського газу.

Після набуття чинності всіма європейськими санкціями у нафтогазовому секторі очікується скорочення доходів Росії від експорту енергоносіїв на 40%.

Росія скорочує постачання газу в країни Європейського Союзу, тому втрачає головний ринок збуту. Після закінчення війни в України економічні зв’язки з РФ не відновляться ще довго.

Зазначається, що російський президент Володимир Путін використовує енергетичний вплив. Тому він транспортує менше природного газу в Європу й вимагає за нього більше грошей. Однак журналісти спрогнозували крах нафтогазової галузі РФ.