“Усі вороги України потрапляють в цугцванг. Шах, мат, слава Україні!” Зеленський привітав жіночу збірну України з перемогою на шаховій Олімпіаді

Зеленський подякував учасницям збірної Марії та Ганні Музичук, Ганні Ушенін, Юлії Осьмак та Наталії Буксі за перемогу та український прапор на найвищій сходинці п’єдесталу.

Він пообіцяв, що “синьо-жовтий буде в кожному куточку нашої країни”, та українці “без жодних гамбітів” – не жертвуючи нічим в обмін на щось – повернуть кожну клітинку своєї землі”.

“Оскільки, незважаючи на будь-які дебюти, блокади та пафосні загрози знищити нас у два ходи, всі вороги України рано чи пізно потрапляють у цугцванг – безпорадне становище, коли будь-який їхній хід призводить до програшу партії. Пішки закінчаться. Офіцери будуть биті. Тяжких фігур не залишиться. І голий король почує: “Шах, мат, слава Україні!”,– написав Зеленський.

Контекст:

Жіноча збірна України стала переможницею 44-ї Шахової олімпіади Міжнародної федерації шахів 2022 року, що відбувалася з 28 липня по 10 серпня. Турнір мав проходити в Росії, але після повномасштабного вторгнення РФ в Україну федерація перенесла його до Індії, міста Ченнаї.

Згідно з результатами змагання, українські шахістки перемогли в турнірі, в якому змагалися 162 збірні упродовж 11 турів. Друге та третє місце посіли Грузія та Індія.

Чоловіча збірна України стала на Всесвітній шаховій олімпіаді–2022 29-ю.

Уперше Україна виборола золото в жіночій категорії Шахової олімпіади в 2006 році в Турині.