ЗСУ знищили вже десяток російських “Метеоритів”. Що відомо про цю техніку

Українські військові розповіли, що являє собою російський “Метеорит”, нещодавно знищений в Харківській області.

Загалом з початку російської агресії ЗСУ знищили більше десятка аналогічної техніки ворога, повідомляє оперативно-тактичне угруповання “Південь” у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворогу буде спекотно: ЗСУ показали, як застосовують M270 MLRS

Що це за техніка?

УР-77 “Метеорит”, також відома в Росії як “Змей Горыныч”, це доволі стара радянська установка розмінування. Вона була розроблена та виготовлялася на Харківському тракторному заводі ще у другій половині 1970-х років. Машина являє собою базове шасі від САУ 2С1 “Гвоздика”, на яку встановили баштову пускову установку з напрямними для двох ракет, відсіки для детонаційного кабелю й пульт управління.

Основне призначення УР-77 – створення проходів у протитанкових мінних полях завширшки від 6 до 14 м шляхом створення потужної ударної хвилі, що впливає на детонатори мін. Для цього використовуються спецзаряди завдовжки близько 90 м, котрі нагадують пожежні рукави.

Заряд УЗП-77

Спецзаряди заповнені кількомастами кг пластичної вибухівки, через яку проходить детонаційний кабель. “Доставка” зарядів на мінне поле здійснюється за допомогою спеціальних порохових ракет.

“Закидається” заряд на відстань від 200 до 500 м залежно від його типу. На кінцевому етапі польоту ракети від’єднуються, а на детонаційний кабель подається електроімпульс підриву. Під час вибуху відбувається підрив мін, відкидання їх від місця вибуху або їхнє руйнування.

Втім, у реальних бойових обставинах вона рідко використовується подібним чином. Вибух заряду не дає 100% гарантії, що місцевість є розмінованою. Зокрема можуть лишитися цілими міни, котрі мають підривники двократного натиску або протипіхотні міни натяжної дії.

Також на вибухову хвилю не реагують магнітні та інфрачервоні підривники мін. Саме тому ті ж росіяни найчастіше використовують УР-77 для обстрілів об’єктів цивільної інфраструктури українських міст.

Українські захисники продовжують знищувати російських загарбників та ворожу техніку.

Зокрема, наші воїни під час виконання бойових завдань застосовують бронеавтомобілі “Husky”.