Ядерний тероризм росії: яка ситуація на Запорізькій АЕС та реакція світу на її обстріл окупантами – сюжет (Відео)

Запорізька АЕС

Повномасштабна війна росії проти України

Зараз рівень радіації у межах норми, але чергова провокація може закінчитися катастрофою

Загроза витоку водню та розпилення радіоактивних речовин. Це наслідки обстрілів окупантами Запорізької атомної електростанції. До того ж, є великі ризики займання масштабної пожежі у разі чергової атаки.

5 серпня окупанти підступно двічі обстріляли найбільшу в Європі Запорізьку атомну електростанцію. Спочатку рашисти гранатами влучили у високовольтні лінії зв’язку. А надвечір з реактивної артилерії тричі влучили біля енергоблоків, на майданчику АЕС. Пошкоджено азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус. На щастя, ніхто не постраждав. “Енергоатом” уточнив, що перед обстрілом, працівники “росатома”, які перебували на станції, поспіхом її покинули. Вочевидь, російські представники знали про цю атаку заздалегідь. Ще 4 березня русня окупувала ядерне підприємство і весь цей час продовжує тероризувати світ.

“Важка військова техніка дислокована безпосередньо на території станції – до 50 одиниць техніки та до 500 солдатів. Фактично вони використовують майданчик АЕС як військову базу. Там багато ядерного матеріалу, тому вони думають, що ніхто не буде атакувати безпосередньо на майданчику станції. Тож окупанти почувають себе у відносній безпеці. Станція працює на енергосистему України, але не на повну потужність, тому що пошкоджено багато ліній навколо станції. АЕС працює під нашим керівництвом, персонал теж український”, – наголосив президент “Енергоатому” Петро Котін.

І відважний персонал зараз самотужки намагається усе полагодити, повідомляє “Енергоатом”. Однак є високий ризик витоку водню та радіації. А ще через обстріли можуть здетонувати боєприпаси росіян на території станції. 2 серпня на станцію прибула колона військових вантажівок. Частина з них заїхали до машинної зали першого енергоблоку через вантажні ворота. У цій залі, а також на території навколо станції, окупанти заклали вибухівку. За даними видання “Інсайдер”, нині на АЕС перебувають БТРи та зенітні установки. А поблизу села Водяне розташовані батареї “Градів”. Крім того, окупанти зберігають міни та боєкомплект у безпосередній близькості до енергоблоків. Ще частину боєкомплекту тримають всередині енергоблоку.

“Треба хоч трошки розбиратися, що ви робите, на атомній станції таке влаштувати”, – каже колишня співробітниця ЗАЕС Любов.

Колишній співробітник ЗАЕС Василь повідомив: “Звичайно небезпечно, буде те саме, навіть гірше, ніж у Чорнобилі”.

Зараз рівень радіації у межах норми, але чергова провокація може закінчитися катастрофою.

“Вибух ядерний навряд чи може вибухнути. Найбільша небезпека – це руйнування ядерних реакторів, найбільша кількість радіоактивних речовин знаходиться в активних зонах реакторів і далі усе буде залежати від природи через Дніпро – це як джерело через воду потрапляння в Каховське водосховище і потім у Чорне море”, – запевнив еколог Олександр Гармата.

Через воду радіація може поширитися на великі відстані. Сприятимуть розповсюдженню вітер та дощі. На цю загрозу від окупантів одним із перших відреагував президент України.

“Це найбільша атомна станція на нашому континенті. Й будь-які обстріли цього об’єкта – це відвертий, зухвалий злочин, акт терору”, – акцентував президент України Володимир Зеленський.

Засудили обстріли АЕС російськими загарбниками і в Європейському Союзі.

“ЄС засуджує військові дії росії довкола Запорізької АЕС. Це серйозне та безвідповідальне порушення правил ядерної безпеки та ще один приклад нехтування росією міжнародних норм. МАГАТЕ має отримати доступ”, – запевнив Жозеп Боррель.

От тільки на момент виходу сюжету в етер МАГАТЕ не зробило жодних заяв. Остання пролунала ще за три дні до обстрілів. Тоді в організації повідомили, що ситуація вийшла з-під контролю. Тож Україна та Європа закликають негайно відреагувати на ядерний терор росії.

“росія захопила станцію та влаштовує небезпечні провокації. МАГАТЕ/ООН мають жорстко вимагати від росії вийти з АЕС та передати її під контроль спеціальної комісії”, – сказав радник Офісу президента Михайло Подоляк.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Герман Галущенко зазначив: “Відповідно ми безумовно очікуємо від них різких заяв з точки зору дотримання міжнародного законодавства”.

Тим часом окупанти, схоже, усвідомлюють небезпеку своїх дій.

“Навіть, там знаєте де є сховища безпосереднє та укриття, то вони зайняті російськими військовими замість того, щоб вони могли бути зайняті персоналом станції”, – зауважив голова ЗОВА Олександр Старух.

Тепер співробітникам, які вже шостий місяць контролюють ядерну безпеку, ніде сховатися під час чергових атак ворога.

“Кожен із них знає свою функцію, свою роботу, відповідно не виконання своїх обов’язків призводить до того, що не будуть виконані технологічні процеси”, – підсумував еколог Олександр Гармата.

А це може призвести до зупинки роботи Запорізької атомної електростанції і енергокризи в Україні.

Софія Норенко, “5 канал”

Читайте також: Окупанти могли замінувати енергоблоки захопленої ЗАЕС в Енергодарі – The Insider

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.