Бої матимуть жорсткіший характер: чого чекати найближчого місяця

Ситуація на фронтах війни в Україні загострюватиметься у найближчий місяць. На Донеччині російські окупанти через брак необхідних ресурсів вже перейшли до тактики знищення лінії української оборони разом з ближніми містами й селами. На південь перекидають додаткові сили, щоб приготуватися до оборони або контрнаступу. Але наступати на двох ділянках фронту в Москви сил вже обмаль. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Павло Лакійчук.

“Росіяни на Донеччині перейшли до тактики, яку застосовували на Луганщині. З одного боку, росіяни перекидають значну частину сил на південь для оборони чи контрнаступу на Херсонському напрямку. З іншого боку, їм треба продовжувати наступальну операцію на Лугансько-Донецькому напрямку. Тому брак особового складу компенсується посиленням артилерійських ударів. Помітно, що змістився напрямок головного удару від Бахмута на південь. Там, де в нас стала лінія оборони ще з 2015-2016 років, намагалися завдати флангових ударів. Але нічого не вийшло. Тому ухвалили рішення застосовувати тактику вогняного валу, щоб стерти з лиця землі лінію оборони разом з населеними пунктами”, говорить Лакійчук.

Найближчий місяць обстановка на фронтах загострюватиметься, наголошує експерт.

“Бої носитимуть жорсткіший характер. Будуть посилюватись обстріли. Будуть спроби фронтальних наступальних дій. Можливо, спроби оточення. Але навряд чи росіяни досягнуть великих оперативних успіхів”, вважає Лакійчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Після програшу Російська Федерація розвалиться. Путіна ліквідують” Петро Черник

У росіян не вистачає сил наступати на дві ділянки фронту, пояснює експерт.

“Для оборони, якби вони до неї перейшли, то можливо цілком би вистачило сил. Але, схоже, вони не планують. У росіян ствольної артилерії та боєприпасів до неї дуже багато. Її виробляли ще 20-30 років тому, може й раніше. Запасів у них багато. Інше питання як вони можуть підтягувати резерви. До певної міри нам вдалося за допомогою артилерійї та систем залпового вогню знищити ланцюжки постачання, які вони наголодили за минулі місяці. Це давало певну оперативну паузу, поки ворог переналаштує способи доставки. Схоже, до певної міри цей етап вже завершився”, каже Лакійчук.

Можемо прогнозувати ситуацію на лінії фронту максимум на тиждень, додає експерт.

“Можливі багато несподіванок та задумок від нашого Генштабу. Але не менше сюрпризів готує і ворог. На поточний момент складається враження, що ресурсів у росіян для ведення активних бойових дій і на півдні, і на Донбасі стає все менше. За останні два-три місяці їх успіхи носять швидше тактичний характер, ніж оперативний. Це свідчить, що для великого наступу сил недостатньо. І якщо не вдасться зламати нашу оборону, а я думаю, що все таки ні, то Донбас вони не побачать”, уточнює Лакійчук.

Російські окупанти продовжують хаотично й регулярно обстрілювати мирні міста й села Донецької області. У ніч проти 6 серпня ворог двічі обстріляв Костянтинівку, знищивши під’їзд у багатоповерхівці. Рятувальники витягнули з-під завалів і заблокованих квартир сім людей. Ще одним обстрілом росіяни пошкодили школу, постраждалих немає. Росіяни завдали ракетного удару по Кураховому: влучили у школу й житлові будинки. Ще одну школу пошкодили в селищі Курахівка. Також під російські обстріли потрапила Дружківка. Пошкоджено п’ять житлових будинків.

Після майже повної окупації Луганщини росіяни кинули всі сили на захоплення Донеччини. Регіон постійно обстрілюють. Майже щодня міська влада повідомляє про жертв або поранених серед цивільного населення та нові руйнування.