Планують зібрати мільйони: НБУ запустив масштабний збір монет на потреби армії – сюжет (Відео)

Монети

Повномасштабна війна росії проти України

На руках у людей монет на загальну суму 5 млрд гривень

Копійка до копійки – і Bayraktar для ЗСУ! В Україні започаткували акцію “Смілива гривня”. Здати залежані в гаманцях монети або заощадження зі скарбничок можна в банках “Пумб” та “Ощад”. Там приймають 10, 50 копійок та монети номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень. Українці зможуть назбирати мільйони, прогнозують у НБУ. Як здати монети і чи поспішають це робити українці, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Підприємець Олексій поспішає до столичного банку з нелегкою сумкою. Каже, що тільки-но побачили з дружиною новину про збір монет, одразу вирішили віддати заощадження на Збройні сили.

“Ми вирішили взяти нашу скарбничку, це велика така пластмасова каністра, ми там дірочку зробили, вона велика така десятилітрова. І грошей там назбиралося дуже багато. Ми вирішили хоч вона все-таки ще і не заповнена до кінця, але ми вирішили її вскрити і все пожертвувати. Двохгривневі монети, це 50 копійок, теж доволі багато; і ця сумочка – це одногривневі монети, я не знаю скільки тут може бути грошей”, – каже киянин Олексій Носівець.

Збирали монети більше року. А нині три сумки Олексій охоче несе до каси. Сумки з дрібнотою не влізли навіть у віконце каси – довелося пересипати в спеціальні пакети. За кілька хвилин зо п’ять кілограмів монет підрахувала спеціальна машинка. Вийшло 3 202 гривні. У цьому банку Олексій рекордсмен, кажуть працівники. Із задоволенням приходять здати монети і кияни з меншими заощадженнями.

“Якщо клієнт поклав гроші у касу – перерахування буде здійснено миттєво. Якщо клієнт поклав гроші до скриньки – по мірі наповнення ми будемо здійснювати інкасацію скриньки та будемо відправляти загальною сумою з скриньки до спецрахнку НБУ. Ми збираємо монети, але здати паперові гроші теж можна”, – наголосив директор департаменту інкасації та грошового обігу Андрій Бодян.

Ось тут у кишені кілька, трохи у сумці та ще й повно дрібноти в гаманці. А коли щось купую, завжди забуваю за них, тому монет у мене щораз більше. Ну, не піду ж я з цією жменею до кав’ярні чи магазину. Так і залишаться по кишенях, то чому б не віддати на ЗСУ? Знайшлися й монети по 5 та 25 копійок, які уже вийшли з обігу. Здати їх теж можна, кажуть у НБУ, але процедура трохи складніша.

“Ці монети приймають лише декілька уповноважених банків на обмін. Тобто люди можуть на сьогоднішній день принести ці монети тільки в окремі відділення, список – на сайті Нацбанку, і там потім відправити обміняні монети або банкноти на допомогу ЗСУ”, – зауважує начальниця управління зв’язків з громадськістю та фінансової обізнаності НБУ Леся Войтицька.

На руках у людей, кажуть у Нацбанку, монет на загальну суму 5 млрд гривень. Якщо бодай десятину здадуть – це вже буде грандіозна сума.

“Якщо це буде працювати – це дуже гарно. У нас роздрібний магазин, багато цих монет, я думаю, ми скористаємося цим шансом”, – каже Владислав.

Схожий збір робили для онкопацієнтів торік. Тоді по 25 копійок українці назбирали понад 3 мільйони. Тепер приймають монети різних номіналів, тож сума може бути в рази більшою.

“Шановні, вода камінь точить. Потроху кожен, якщо буде вносити свою долю, ми точно переможемо. Бо ця війна і те, як згуртувався наш народ, нарешті показало нам самим те, що сила в єдності”, – підсумував киянин Олексій Носівець.

Здати монети на ЗСУ можна до 31 жовтня включно у відділеннях “Пумб” та “Ощад”. Якщо в Нацбанку зрозуміють, що не всі охочі встигли принести заощадження, акцію обіцяють продовжити.

Оксана Паращак, Микола Чеботарьов, “5 канал”

Читайте також: Оголосили збір грошей на винищувач F-16: докладно про амбітні цілі київських кадетів 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.