Одночасно може живити 15 гаджетів: як школяр зі Львова створює потужні повербанки для ЗСУ – сюжет (Відео)

Школяр

Повномасштабна війна росії проти України

Зарядна станція невелика та легка, уміщується у невеликий пластиковий бокс

Відкласти свої бажання, щоби долучитися до перемоги. На Львівщині десятикласник виготовляє переносні зарядні станції для воїнів. Від приладу можна заряджати одночасно півтора десятка гаджетів – телефони, тепловізори, рації та навіть квадрокоптери. Перші дві зарядні станції винахідник змайстрував за свої кошти, які відкладав на велосипед та комп’ютер. Далі планує збирати гроші через соцмережі. Із Захаром Щурко зі Львова познайомилася журналістка “5 каналу”.

Невелику мобільну зарядну станцію Захар власноруч змайстрував за тиждень. Нині складає ще одну. Робота кропітка, розповідає школяр. Щоб пристрій був багатофункціональним у польових умовах, потрібно об’єднати між собою безліч дрібних деталей.

“Ця зарядна станція з виходами 220 В, 12 В, звичайна автомобільна розетка та 4 USB”, – каже майстер Захар Щурко.

Зарядка одночасно може живити 15 гаджетів: телефони, рації, тепловізори та навіть квадрокоптери.

“При максимальному навантажені працює до 3 годин. Ну це практично неможливо, щоб вона максимально розрядилася. Може заряджатися від сонячної панелі, від прикурювача в автомобілі та навіть від звичайної розетки”, – додав Захар Щурко.

Зарядна станція невелика та легка, уміщується у невеликий пластиковий бокс. Змайстрував її десятикласник власноруч, без допомоги дорослих. Собівартість однієї – 20 тисяч гривень. Це на кілька тисяч дешевше, ніж її аналог у магазині, каже Захар. На деталі витратив власні гроші.

“Ми разом збирали на велосипед і на ноутбук, але вирішили, що станція може більше допомогти і врятувати навіть чиєсь життя. Спілкувався з військовими, і вони говорили, що це досить потрібна станція, бо вона працює тихо на відміну від дизельного чи бензинового генератора”, – наголосив майстер.

Електронікою Захар захоплюється з дитинства, тож як зробити зарядний пристрій у домашніх умовах, придумав сам.

“З того віку коли він вже міг повзати, його дуже тягнуло до всяких електричних приладів, до розеток, до дротів і з того віку дуже він старався щось з цим зробити. Коли почалася війна, то дуже хотів чимось допомогти, і він це зробив, і це буде для армії, я його дуже підтримую, дуже пишаюся ним”, – зауважила мама Захара Ольга Щурко.

На фронті до дитячих подарунків ставляться із трепетом, кажуть воїни. Чи то малюнки, чи речі, які допомагають воювати.

“Дуже приємно, коли така допомога є від наших найменших українців, ми розуміємо що у нас є майбутнє, ми єдиний народ, і нам є за кого воювати тут на передку. Тому ми дуже дякуємо всім українцям особливо найменшим, які як можуть так і долучається до нашої перемоги”, – підсумував військовослужбовець 103 бригади територіальної оборони ЗСУ Віктор Біщук.

Захар планує змайструвати 10 мобільних зарядних станцій. Він знає, що поки що не може воювати, але зробити свій вклад у перемогу йому під силу.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львівська область, “5 канал”

Читайте також: “Мертва мишка – то рф, а котик – то Україна”: як черкаські діти розмальовують футболки для поранених бійців – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.