Тихі жертви війни: в Ірпені зводять перший в Україні притулок європейського типу для тварин – сюжет (Відео)

Будівництво притулку

Повномасштабна війна росії проти України

Сподіваються, що кожен пухнастик не затримуватиметься надовго, адже знайде свій справжній дім

Нове житло для хвостатих безхатченків. В Ірпені зводять перший в Україні притулок європейського типу для тварин. Роблять це за рахунок пожертв небайдужих, а це близько трьох мільйонів гривень. Ініціатором створення стала громадська організація “Зоопатруль”. Притулок матиме теплу підлогу та ігрові кімнати.

Цього малюка звуть Бориспіль. Назвали так на честь міста, звідки його врятувати. Зараз він на руках у співзасновниці громадської організації “Зоопатруль”. В Ірпені для цього котика, а також багатьох інших тварин, які втратили чи не мають оселі, будують новий притулок європейського типу.

“Ми хочемо, щоб вони – маленькі ці, що постраждали там від війни чи, випали з вікна, чи збила їх машина – пройшли курс лікування, пройшли реабілітацію, ми виходили їх. І вони потім знаходили дім. Тобто вони будуть тут перебувати лише тимчасово”, – каже співзасновниця ГО “Зоопатруль” Соня Садовська.

Колись кіношники – тепер зооволонтери. Софія розповідає, що після повномасштабного вторгнення люди втратили або мусили змінити свою роботу. Шлях, який обрала співзасновниця – допомога тваринам. Однак наразі бажає поєднати минуле із важкими умовами сьогодення – планує зняти фільм. У сюжеті головний герой – котик проживає війну.

“Наприклад, Джавелін – котик, який у мене зараз на руках – це дуже миле і маленьке створіннячко народилося в війну і нічого, крім неї не бачило. Але ми в Україні так і не змогли його прилаштувати. Джавелін їде аж у Францію”, – додала Соня Садовська.

Та поки Джавелін ще не рушив до нових господарів – спостерігає за будівництвом притулку. На території зведуть 74 вольєри, де мешкатимуть песики. Оскільки вольєри надворі, підлога буде з підігрівом. Створити проєкт вдалося завдяки пожертвам небайдужих, які зібрали близько 3 мільйонів гривень.

“Одна із історій тваринки, на яку саме відгукнулися люди і було багато небайдужих – це історія замінованого песика Лиса, якому орки перебили кінцівки, прив’язали ось цей провід, і воно, бідолашне, лежало у ямі зі сміттям. Буквально чудом було врятоване. Сімсот людей нам задонатили. Це дозволило зібрати 618 тисяч нам – сімсот людей”, – наголосила співзасновниця ГО “Зоопартруль” Соня Садовська.

На ті гроші вдалося реабілітувати Лиса, а також закупити модульні будинки для котиків. У них навіть планують створити ігрові кімнати для мешканців. Аби проєкт був повністю завершений, потрібно ще 5 мільйонів гривень.

“Ми сподіваємось – дуже на це сподіваємось, що ми завершимо до холодів, бо це вкрай важливо. Тому, що у нас поступає до десяти заявок в день. Зазвичай ми забираємо хвостиків, які між життям та смертю перебувають. Ми зараз працюємо як зоополіція – нам телефонує, навіть і поліція телефонує. Якщо когось збили, хтось випав з балкона, кому явно потрібна невідкладна допомога. І вони всі проходять через наші клініки, де ми їх ставимо на ноги”, – підсумував співзасновник ГО “Зоопатруль” Дмитро Ревнюк.

І поки хвостиків стає більше – “Зоопатруль” квапить із завершенням усіх робіт. Сподіваються, що кожен пухнастик не затримуватиметься надовго, адже знайде свій справжній дім.

Назар Войтенков, Ігор Костюк, “5 канал”

Читайте також: Що робити переселенцям із домашніми тваринами: історія родини – сюжет 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.