Швидко і якісно: як переселенець з Сєвєродонецька спроектував модульний будинок – сюжет (Відео)

Будинок для переселенців

Повномасштабна війна росії проти України

Два місяці пішло на розробку конструкції, ще місяць – на зведення першого експериментального дому

Переселенець із Донбасу будує для себе та таких як він. Будівельну компанію чоловік створив на Хмельниччині. І вже готовий зводити житло для тих, хто його втратив.

Будинки для себе та інших переселенців. І в найкоротші терміни. Ще донедавна директор науково-дослідного інституту із Сєверодонецька – тепер на Хмельниччині. Тут він будує для себе та інших.

“Прийшло розуміння, що Україна потребує після цих дій, розбудови і швидкої розбудови. Треба щось робити, треба робити житло для тих людей, які це житло втратили”, – каже підприємець-переселенець із Сєверодонецька Михайло Івонін.

Два місяці пішло на розробку конструкції, ще місяць – на зведення першого експериментального дому. Головним будівельним матеріалом є дерев’яні цеглини, які заповнюють спеціальними брусками з пінопласту.

“Це – зовнішня стіна, вона переносить осадки добре, його не їдять жучки ніякі, тому що це мертве, після обробки в 200 градусів, це – мертве дерево, яке всі смоли, вся целюлоза, все вижарене і воно дуже стійке”, – додав Михайло Івонін.

У такій хаті вже не потрібні ні внутрішні, ні зовнішні оздоблювальні роботи. Відповідає усім стандартам енергоефективності. Продумані й протипожежні заходи безпеки, адже все, окрім фундаменту й даху – виготовлене з дерева.

“Є різні протипожежні методи обробки. Але, я вам скажу, як житель Сєверодонецька – 90% якого згоріло, якою б пропиткою не захистили ті поверхні, але всередині буде стояти кухня, стіл, диван, буде висіти чиясь шуба”, – запевнив підприємець.

До роботи Михайло долучив п’ятьох колишніх співробітників науково-дослідного інституту, для яких стартапи – звична справа. Всі з ентузіазмом взялися за роботу.

“Якщо десь переїхати і ще й люди незнайомі навкруги, коли ти йдеш десь працювати, новий колектив і нове місце – це дуже важко. А коли ти приїхав на нове місце і маєш хоча б якесь коло знайомих людей – давно знайомих, з якими ти вже працював, маєш якісь відносини, то це – набагато легше”, – розповідає енергетик, переселенець із Сєверодонецька Юрій.

Інженер-будівельник, переселенець із Сєвєродонецька Євген повідомив: “Дуже гарна ідея, дуже мені подобається, бо це робиться з натуральної деревини, виходить це як конструктор: можна збирати любий будинок, любого конструктиву і любих розмірів”.

“Потрапили до Львова, потім до Івано-Франківська, потім до Німеччини, а потім Михайло Володимирович запропонував моєму чоловікові приїхати до Кам’янця-Подільського Хмельницької області – почати все з нуля, працювати”, – пригадує переселенка із Сєверодонецька Дарья.

Поки будівельний бізнес на старті, за словами підприємця, люди телефонують, розпитують і визначаються. Здебільшого, це такі ж переселенці.

“В нас зараз є люди, з якими перемовини доходять до кінця. Хто це – це люди, які виїхали зі сходу, переїхали на захід і там все втратили, ось, і прийняли рішення, що вони будуть жити на заході”, – зазначив Михайло Івонін.

Про швидкий зиск підприємець мови не веде. Каже, запрацюють на повну, коли війська геть виженуть загарбників з України.

“Наше завдання – підійти до перемоги з чітким розумінням і можливостями будівництва”, – підсумував підприємець.

Будинок на 35 квадратів коштуватиме власнику близько 14 тисяч доларів. Але остаточна ціна залежатиме від матеріалів, кольорів, площі та дизайну.

Зінаїда Гляс, “5 канал”

Читайте також: Евакуювали вже понад 1000 літніх людей: як “Восток SOS” допомагає переселенцям під час війни – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.