Аби стягнути збитки з РФ: Зеленський створив групу з розробки

В Україні створили групу, яка розробить механізм для стягнення з Росії збитків, завданих війною.

Керівник держави Володимир Зеленський провів нараду, на якій обговорили питання компенсації збитків. Він зазначив, що виплачувати компенсації Росія має як агресор. Про це йдеться на сайті Офіса президента.

Робочу групу для створення й впровадження спеціального механізму очолив голова ОП Андрій Єрмак. Її членами стали представники Кабінету міністрів, українські та міжнародні юристи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лише половина країн “Великої двадцятки” вдарила санкціями по РФ Bloomberg

Також триває робота над створенням комісії зі стягнення компенсацій. Для цього планується укласти міжнародний договір з партнерами. Ця комісія розглядатиме заяви про відшкодування.

Зазначається, що створити відповідний механізм допоможе резолюція, яку прийняла Парламентська Асамблея Ради Європи. Документ впроваджує систему відповідальності за агресію проти України.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що план відновлення України складається з трьох ключових етапів. Після перемоги у війні необхідно буде реалізувати тисячі проєктів з відбудови. Про це він розповів у виступі на Конференції з питань відновлення України у швейцарському місті Лугано 4 липня.

“Перший це відновлювати тут і зараз те, що можливо і що є критичним для життя людей… Друга частина це швидке відновлення, оскільки кількість зруйнованих об’єктів навіть базової інфраструктури величезна”, зазначив Шмигаль.

За його словами, під час другого етапу відбуватиметься ремонт шкіл, лікарень, а також будівництво тимчасового житла та повернення життя у зруйновані міста і громади.

На третьому етапі розпочнеться довгострокова трансформація, що стосується всіх сфер, починаючи від освіти та медицини і до “зеленого переходу” та нового військово-промислового комплексу. Основа відновлення України це люди, економіка та інфраструктура.

Він наголосив, що для здійснення всіх трьох етапів відновлення України знадобиться $750 млрд.