“Референдум” на Луганщині: українців змушують обмінювати волю на їжу та воду

Російські окупанти на Луганщині змушують українців в обмін на їжу та воду йти на псевдореферендуми.

Зокрема, така ситуація в Лисичанську, Сіверськодонецьку, Попасній, Рубіжному, Гірському, Золотому та населених пунктах цих громад, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в Telegram вранці 6 серпня.

“Окупанти фактично знищили ці міста, зробили безхатченками сотні тисяч людей, 90 відсотків з яких евакуювалися. Багато із тих, хто залишився, мешкає у підвалах та сховищах. Спочатку їх звільнили від усього, а тепер вимушують з’явитися на псевдореферендум”, написав він.

За його інформацією, на Луганщині активізували “агітаційно-роз’яснювальну складову” підготовки до “референдуму” з входження регіону до складу країни-агресорки. Окупаційна “влада” під виглядом надання харчів або будівельних матеріалів організовують зустрічі із населенням нещодавно захоплених територій області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи хочуть мешканці захоплених територій в РФ росіяни провели опитування

“Виманюють персональні дані. Закликають йти на так званий референдум, вимушуючи людей обмінювати волю на їжу, питну воду”, додав Гайдай.

Щодо ситуації на фронті. Ворог продовжує атакувати, однак сили оборони завдають противнику втрат на всіх напрямках, стверджує Гайдай.

“Російська армія, як і раніше, застосовує тактику “випаленої землі”, не шкодуючи цивільне населення та їхні домівки. 5 серпня в районі лінії фронту між Луганщиною та Донеччиною ворог випустив п’ять ракет, ще шість разів працювала ствольна та реактивна артилерія окупанта. Тричі застосовувалися міномети, штурмові дії росіян підтримувалися танковими обстрілами та авіацією”, підсумував голова ОВА.

Російська Федерація, найімовірніше, спробує незаконно приєднати захоплені території Херсонської, Запорізької, Донецької й Луганської областей України вже на початку осені.

11 вересня у Росії відбудуться вибори. Тоді ж, імовірно, російські окупанти намагатимуться провести фейковий “референдум” про незаконну анексію українських територій. Так вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Окупаційна “влада” так званої ДНР готується провести “референдум” з результатом 70% за приєднання до Росії. За даними Bloomberg, у президента Росії Володимира Путіна поспішають провести “референдуми” до 15 вересня.