Лише половина країн “Великої двадцятки” вдарила санкціями по РФ – Bloomberg

Лише половина країн G20 підтримала санкції проти Російської Федерації за військове вторгнення в Україну.

Представники значної кількості країн не запровадили санкції проти країни-агресорки. Зокрема, не підтримали Бразилія, Китай, Індонезія, ПАР, Індія, Туреччина, Саудівська Аравія, Аргентина. Про це зазначило видання Bloomberg.

“Велика частина світу не готова слідувати зусиллям США та Європи щодо ізоляції Росії президента Володимира Путіна”, повідомили журналісти.

Так, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді розмовляв телефоном з Путіним 1 липня. Він обговорив з російським диктатором, як можна нарощувати торгівлю.

Лідер у президентських перегонах Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва поклав провину за війну не лише на Росію, а й на Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Енергонезалежність від Росії, санкційна війна та зброя для України – німці висловили позицію

Президент ПАР Сиріл Рамафоса розкритикував санкції Сполучених штатів.

Туреччина дійшла висновку, що покарання Росії “завдасть збитків економічним і політичним інтересам” Анкари.

Також видання додало, що члени “Великої двадцятки”, включаючи цьогорічну господарку блоку Індонезію, продовжують підписувати великі угоди з китайськими державними компаніями, торгуючи більше з Китаєм, ніж зі США. Лідер КНР Сі Цзіньпін оголосив про “безмежну дружбу з РФ” всього за кілька тижнів до того, як Росія вторглася в Україну. Витрати Китаю на російську нафту зросли.

G20 включає країни, на які припадає близько 85% світового економічного виробництва.

Україна наполягає на наданні Російській Федерації статусу країни-спонсора тероризму. Це допоможе накласти на неї додаткові обмеження, що заблокують можливість співпрацювати з агресором, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Держави-спонсори тероризму список країн, які, згідно з офіційною позицією Держдепу США, надають підтримку актам міжнародного тероризму. Включення до списку спричиняє жорсткі економічні й політичні санкції США заборону на постачання зброї, контроль експорту товарів подвійного призначення, заборони на економічну допомогу, а також накладення різних фінансових та інших обмежень.

Якщо Держдеп також ухвалить резолюцію, то Росія стане п’ятою країною у списку спонсорів тероризму. На цей час до нього внесені чотири держави: Куба, Північна Корея, Іран і Сирія.