Як обрати фахівця, коли кожен другий – “експерт” із психології

Якими б сильними та стійкими не були українці, життя в постійному стресі та невизначеності залишає свій слід на нашому ментальному здоров’ї. За попередніми прогнозами Міністерства охорони здоров’я, психологічної підтримки після закінчення повномасштабної війни потребуватимуть майже 15 млн українців, з них для 3-4 млн потрібно буде призначати медикаментозне лікування.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, проблеми з психічним здоров’ям має кожна п’ята людина, яка живе в зоні воєнних конфліктів. Для 9% населення ці наслідки будуть на рівні середньої тяжкості або важкої хвороби.

Тож не дивно, що психологи та психотерапевти стають досить популярними. А де є попит там і пропозиція. З’являється велика кількість шкіл та курсів, які обіцяють підготувати до нової професії за кілька місяців. А кожен охочий залюбки називає себе психологом, вважаючи, що має достатній власний досвід та кілька прочитаних профільних книжок за плечима.

І з одного боку, немає нічого поганого, якщо вам приносить задоволення відвідувати сеанси, де вам розкладають метафоричні карти, або стояти на цвяхах (так, техніки “експертів” бувають дуже дивними, і я про це розповім детальніше). Але якщо це сприймати саме як розвагу, а не лікування. А з іншого боку, такі “лікарі” дискредитують професію і підривають довіру до справжніх професіоналів.

Тож пропоную разом розібратися, чим небезпечні псевдофахівці, які підходи в психотерапії найдієвіші та як обрати професійного терапевта.

Психологи, психіатри, психотерапевти та… тарологи

У мене є знайома з цікавим хобі. Вона збирає оголошення від “експертів” із психології. Саме завдяки їй я дізнався, що в квітні в тренді було “лікувати” стрес та депресію методом стояння на цвяхах або так званих дошках садху. В травні відчуття тривоги та страху за майбутнє “виправляли” за допомогою карт таро. І ось, за новими даними, знову в моду повертаються тренерки з жіночності, які допоможуть розв’язати особисті питання та конфлікти з партнером за допомогою “світла всередині”.

Можливо, виглядає дещо комічно, але немає нічого поганого, якщо люди, які відвідують таких “експертів”, сприймають це як розвагу та відпочинок, але не більше. Натомість імітація лікування тривоги, станів вигорання, панічних атак тощо насправді лише відтерміновує візит до професіонала, а разом з тим лікування, яке дійсно допоможе. І що довше, то складнішими можуть бути наслідки для фізичного та психічного здоров’я.

Тарологи, гіпнологи, майстри трансформації тощо це не про лікування

Тарологи, гіпнологи, майстри трансформації тощо це не про лікування. Якщо у вас виникли проблеми, ви потребуєте допомоги та психологічної підтримки, вам допоможуть наступні лікарі.

Психолог. Одразу зазначу, що цей фахівець займається саме консультуванням. Тобто допомагає людям, які не мають проблем, пов’язаних із психікою. Це можуть бути питання вибору, сенсів життя або міжособистісні проблеми. Психолог може також виступати як медіатор. Але він в жодному разі не розв’язує проблеми психологічного характеру, такі як панічні розлади, розлади особистості, депресія тощо. Він може їх діагностувати й скерувати до наступного спеціаліста психотерапевта.

Психотерапевт. Займається діагностуванням та лікуванням психічних розладів. Якщо він має медичну освіту, тоді може також виписувати ліки. Але більшою мірою психотерапевт використовує спеціальні техніки та методики. Наприклад, когнітивно-поведінкової терапії, де є чіткий протокол лікування. Психотерапевт займається корекцією поведінки, психолог консультуванням.

Психіатр. Більшою мірою займається медикаментозним лікуванням. До нього звертаються, коли є серйозні розлади, наприклад галюцинаторний синдром. Це крайній ступінь, коли потрібно звертатися за допомогою до фахівця.

Психолог за три місяці, або чому курси не працюють

Я впевнений, що ви зустрічали оголошення типу “Психолог за три місяці” чи “Станьте професіоналом за тижневий марафон” тощо. Або ще цікавіше: бачив нещодавно пост комунікаційниці, яка надає послуги психолога, оскільки “має власний досвід переживання стресу та прочитала багато книжок”.

Курси, книжки та лекції це чудово для власного розвитку як хобі, але вони не мають стосунку саме до професійної освіти. Психолог повинен мати, окрім базової вищої освіти з психології, окрему спеціалізацію. Тобто просто після магістратури фахівець може вести консультації, але він не має жодних навичок. Річ у тім, що університет не надає безпосередньо навички терапії чи консультування. Він дає загальну інформацію, тож має бути ще спеціалізація.

Чомусь є така думка, що лікування психіки це не так вже й складно та серйозно. Та річ у тім, що психіка зав’язана на органі центральної нервової системи, тобто на мозку і безпосередньо відображає його функціональні особливості. Тож займатися терапією або медикаментозним лікуванням може тільки фахівець.

На що звернути увагу, обираючи психолога

Власне, тепер переходимо до практичних порад, як серед великої кількості варіантів обрати саме професіонала. Насправді, окрім диплома про освіту, є низка чинників, на які варто звернути увагу, зокрема:

обізнаність у фізіології. Ні, вам не треба проводити тестування лікаря на знання анатомії. Достатньо прислухатися до його риторики або почитати його пости, блоги тощо. Якщо він пояснює психологічні процеси з точки зору роботи мозку, впливу гормонів, типу нервової системи це добрий знак. Якщо ж в риториці присутні релігійні чи езотеричні пояснення перед вами не професіонал.

вартість консультації. Середня ціна психолога в Києві може варіюватися від 1000 до 3000 грн за сесію. Це дуже умовно і залежить від регіону, досвіду тощо.

техніки терапії. Як приклад, це можуть бути когнітивно-поведінкова терапія, схема-терапія та EMDR. Конкретно ці техніки базуються на методах доказової медицини.

питання на першій сесії. Компетентний фахівець завжди запитає, чи зверталися ви до інших фахівців, чи були у вас інші розлади, чи вживаєте ви ліки тощо. Тобто він повинен зібрати якнайбільше інформації, пов’язаної з вашим фізіологічним станом, оскільки фізіологія нерідко впливає на психіку. Наприклад, ви можете прийти з проблемою постійного пригніченого настрою, а причиною цього може бути проблема зі щитоподібною залозою та гормонами.

Окремо хочу проговорити моменти, які є сигналом того, що терапевта варто змінити. По-перше, якщо ви не спостерігаєте ніякого покращення свого стану і немає позитивної динаміки є сенс змінити лікаря або поставити питання про те, що вам необхідне медикаментозне лікування.

Психолог не може нав’язувати вам дружбу, давати прямі поради типу “звільнися з цієї роботи” чи звертатися до вас пестливо

По-друге, психолог не може нав’язувати вам дружбу, давати прямі поради типу “звільнися з цієї роботи” чи звертатися до вас пестливо. Хоч як дивно це б не звучало, він не повинен плакати на сеансі. У мене були пацієнти, які розповідали що їхні попередні психологи плакали, вислуховуючи проблему чи історію.

Є ще цікавий момент: експертів із психології часто залучають до різних телевізійних передач, де вони можуть підвищувати тон, давати експрес-поради, задавати досить відверті та жорсткі питання тощо. Насправді такий підхід чудовий для формату шоу, але не має нічого спільного зі справжньою терапією. Він, навпаки, може травмувати. Тож “занадто ефектний” психолог це не про сучасні підходи, а про непрофесіоналізм.

Підводячи підсумки, скажу: так, ви можете звертатися до гуру, тарологів, гіпнологів та експрес-психологів, якщо це приносить вам задоволення і не погіршує самопочуття. Це може бути як розвага чи факультативне заняття. Але якщо ви потребуєте саме підтримки, консультації чи лікування будь ласка, подбайте про себе та зверніться до фахівця. Ви маєте право на щасливе, здорове та якісне життя. В Україні є чудові професіонали, які неодмінно допоможуть вам.