Хмельницького поховали через місяць після смерті

У Чигирині після апоплексичного удару 6 серпня 1657-го помер гетьман Богдан Хмельницький. День похорону генеральна старшина визначила через чотири тижні.

9 лютого 1648-го Богдана Хмельницького обрали Гетьманом Війська Запорізького. За історичними довідками, саме в цей день 1595 року він і народився.

В ході національної боротьби і здійснювався процес формування української державності. Укладав союз з Кримським ханатом, Московським царством, Молдовою та Швецією. Хмельницького вважають одним з найбільш видатних керівників за всю історію української держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан Хмельницький вступив у битву під Жовтими Водами

Ознаки недуги проявилися в 61-річного гетьмана ще на початку року. Відчуваючи наближення смерті, він у квітні скликав старшинську раду і за її згодою заповів гетьманську булаву наймолодшому синові Юрасеві. У перших днях липня самопочуття Богдана Хмельницького погіршало, а наприкінці місяця у нього стався крововилив у мозок. Його розбив параліч та відібрало мову.

У неділю 2 вересня після жалобних промов вкриту червоною китайкою домовину винесли з гетьманських покоїв і повільною ходою рушили на Суботівський шлях.

“Множество народа, а найбольше людей войскових било”, писав автор Літопису Самовидця.

Спочатку домовину везли на похідному возі, а потім до Суботова козаки несли її на руках. Там, згідно із заповітом, Богдана Хмельницького поховали у збудованій ним за два роки до того Іллінській церкві, поруч із сином Тимошем.

Тіло старшого сина Богдана Хмельницького Тимоша у столичному Чигирині, а потім у родинному Суботові оплакували майже два місяці. Так розпорядився гетьман. Ховали Тимоша 27 грудня 1653 року, за два з половиною місяці після смерті. Напередодні похорону його дружина молдавська князівна Розанда народила двох хлопчиків-близнюків. Тиміш загинув, боронячи право її батька на молдавський престол.

12 вересня 1653-го під час облоги фортеці Сучава, на півночі сучасної Румунії, отримав смертельну рану. А 15 вересня помер. До свого 21-річчя гетьманич Хмельницький не дожив один день.