Заборони 6 серпня. Чому сьогодні бояться ходити в поле

За народним календарем, 6 серпня відзначають свято Бориса і Гліба.

У фольклорній традиції святі Борис та Гліб шануються, перш за все, як покровителі хліборобської праці – оскільки православна церква відзначає дні пам’яті братів декілька разів, і всі приходяться на сезон сільськогосподарських робіт.

Зазвичай з цього дня починалися рясні дощі та сильні грози з блискавками, що ускладнювало роботу в полі. Тому селяни намагалися цього дня не братися за прибирання хліба.

Найсильнішою загрозою для дозрілого врожаю і сіна, яке ще залишалося на луках, були грози – пожежа знищувала все і залишала на голодному пайку і людей, і худобу.

Тож для захисту від мани зверталися до святих князів Бориса і Гліба, покровителей цього дня.

Також казали “Прийшли Борис і Гліб – встиг у полі хліб”, або “На Бориса і Гліба берися до хліба”, а ще “Борис і Гліб сіють ранній хліб”.

У цей період триває активний збір ягід. Протягом тижня, з 5 до 12 серпня, відзначали “калинники-малинники” – влаштовували вечірні посиденьки із пирогами з ягідною начинкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Трохима Безсонника. Що не можна робити 5 серпня

Також цього дня заготовляли березові віники для бані і примічали, як щоночі стає холодніше. Починався період найактивнішого збирання грибів.

Народні прикмети цього дня

Яка погода в цей день, такою вона буде і в другій половині серпня.
Дощ ранку і мухи дзижчать – віщують погожий день.
Вітер із півдня дме- до негоди.
Курчата до курки тиснуться – до затяжних дощів.
З осики пух полетів – час збирати підосичники.
Сни в цю ніч, як правило, бувають віщими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 серпня день ангела святкують власники 10 імен. Привітайте знайомих віршами

Що не можна робити цього дня

Краще не працювати на землі – у полі та городі. Якщо не дослухатися цієї ради, можна спровокувати пожежу, або стати жертвою удару блискавки.
У цей день старалися не розмовляти багато. Більше думали про врожай і молилися.
Сьогодні не можна рубати дерева.
Краще не вирушати в дорогу цієї п’ятниці.

6 серпня християни східного обряду молитовно вшановують пам’ять святих князів-страстотерпців Бориса і Гліба; мучениці Христини Тірської, що жила в III столітті; святого Афінагора Афінянина, візантійського ранньохристиянського апологета; мученика Капитона, преподобного Іларіона Твавелі; преподобного Полікарпа, архімандрита Печерського; мученика Афанасія Ікійского; мученика Феофіла Закінфского; мученика Гермогена, святителя Георгія (Кониського), архіепіскопп Могильовського; священномученика диякона Алфея (Корбанского); священномученика ієрея Миколая (Понгільского); священносповідника ієрея Іоанна (Калініна).