Давня цивілізація робила м’ячі з праху правителів – археолог

У Мексиці давніх правителів цивілізації Мая могли спалювати, а їхній попіл змішувати з каучуком для виготовлення м’ячів.

У такі м’ячі грали в гру в пелоту, каже археолог Хуан Ядеун Анхуло. Про це передає BBC.

Він знайшов 400 урн із сумішшю людського праху, вугілля, каучуку та коріння рослин. Вони були у нещодавно відкритому склепі під Храмом Сонця на розкопках у Тоніні на півдні Мексики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мексика вимагає зупинити аукціон стародавніх артефактів у Німеччині

Ядеун вважає, що склеп використовували для спалювання тіл померлих під час релігійного ритуалу. Потім попіл додавали до іншого органічного матеріалу для виготовлення важких м’ячів. У них грали в пелоту. Це командна гра, в яку грали в Месоамериці тисячі років тому.

На розкопках виявили заглиблений майданчик для гри в пелоту. Ядеун каже, що різьблення на камені в ключових місцях майданчика дає підказки, які підтверджують його теорію.

“Подібно до того, як єгиптяни намагалися зберегти тіла, ми знаємо, що тут їх перетворювали в інший спосіб”, сказав він.

Археолог вважає, що мая хотіли, щоб тіла їхніх правителів “перетворилися на життєву силу, щось, що стимулювало б їхніх людей”. І тому перетворювали їхній прах на м’ячі.

Унікальну знахідку зробили археологи на півночі півострова Юкатан поблизу руїн стародавнього міста Чичен-Іца, яке було політичним та культурним центром майя.

Каное виявили в прісноводному водоймищі – сеноті, воно було повністю занурене у воду, але чудово збереглося