Підтримка водного балансу: п’ять міфів про вживання води, які важливо знати

Питна вода одна з головних потреб кожної людини і джерело користі. Вода стимулює обмін речовин, виводить шлаки, токсини, продукти розпаду.

Більшість людей п’ють її бездумно через природну спрагу. Хтось переймається питання водного балансу, і тому п’є не лише, коли хочеться. Так чи інакше тема пиття води оповита низкою міфів, пише лабораторія Diameb.

Нижче викладені найпоширеніші міфи про воду та принципи здорового способу життя у контексті її споживання.

Міф №1: добова норма споживання води 2 л

Для підтримки нормального обміну речовин достатньо випивати 1 л води на 30 кг ваги. Це загальноприйнята норма. При масі тіла в 60 кг необхідно випивати 2 л води в день. Коливання від цього стандарту ваги викликають зміни й в добовій потребі води.

Відповідно до рекомендацій американської Національної академії наук, пити потрібно саме 2 л води на день: “1 мл води на кожну спожиту кілокалорію їжі” при добовій калорійності їжі у 2 тис. 2,5 тис. кілокалорій.

“Американські вчені відзначили, що 2 літри в день містять не тільки воду, але і різні напої за винятком алкоголю, який провокує спрагу перші страви, фрукти й овочі з високим вмістом води. Наприклад, огірки, кавуни й так далі”, ідеться в матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є вісім ознак: як дізнатися, що ви їсте забагато солі

Міф №2: в період дієт потрібно скорочувати споживання води

Сіль затримує воду в організмі, тим самим створюючи додаткову візуальну повноту. Тому більшість дієт для схуднення вимагають відмовитися від неї. Але це не означає, що слід зменшити кількість води, зазначили фахівці.

“Слід знати міру, тому що недолік рідини небезпечний зневодненням організму, а надлишок набряком. Щоб не допустити набряклість, досить дотримуватися добову норму рідини і скоротити вживання солоних і гострих страв. При наявності хвороб нирок важливо перед початком дієти порадитися з нефрологом або урологом”, додали в матеріалі.

Міф №3: день потрібно починати зі склянки води

У цій рекомендації немає нічого небезпечного для здоров’я, лише користь, наголосили експерти. Прокинувшись, дійсно бажано випити склянку води натщесерце, можна з лимоном. Однак робити це варто за бажанням, керуючись потребами організму.

“Всього лише склянка звичайної води призводить до робочого режиму всі органи і системи, а в першу чергу готує стравохід до сніданку”, ідеться в повідомленні.

У спеку лікарі рекомендують пити воду постійно протягом дня маленькими ковтками. Для підтримання водного балансу в організмі і роботи всіх систем перш за все, нирок і сечоводів.

Міф №4: не можна пити воду під час їжі та одразу після

Дієтологи радять пити воду до приймання їжі, а не під час його, оскільки під час трапези вода розбавляє шлунковий сік, а точніше соляну кислоту в його складі.

“Шлунковий сік виробляється рефлекторно в момент споживання їжі для того, щоб пом’якшити їжу, поліпшити її перетравлення, стимулювати вироблення спеціальних гормонів. Шлунковий сік не потребує розведення – його кількості достатньо для забезпечення нормального травлення, тоді як надлишок може уповільнити і ускладнити цей процес, призвівши до бродіння і гниття їжі. Змочує їжу ще й слина”, нагадали фахівці.

Випита до трапези вода наповнить шлунок, очистить його від залишків їжі й сприяє тому, що людина з’їсть меншу порцію. Пити одразу ж після вживання їжі теж не слід, оскільки ви й без того наповнений шлунок розтягуєте. Має минути не менш ніж 30 хв

Міф №5: пити воду під час тренувань шкідливо

Така теорія з’явилася з тієї причини, що жирові клітини нашого організму теж складаються з води. Під час інтенсивного тренування з рясним потовиділенням жирові клітини втрачають рідину, тому ми відчуваємо легкість і ефект схуднення разом з почуттям спраги. Якщо людина прагне схуднути і вип’є води, вона на час відчує важкість, адже клітини її організму наповнилися рідиною.

“Але це не означає, що він вона набере масу тіла. Відповідно, пити під час фізичних навантажень можна і потрібно: як тільки організм втрачає багато рідини, кров стає в’язкою, різко знижується артеріальний тиск і підвищується загроза тромбоемболії”, додали фахівці.

Фітнес-тренери рекомендують приблизно щогодини активного тренування випивати склянку води. За можливості ділити її на порції, тобто пити кожні 15 хв по 70 мл.

У тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області гостра нестача питної води та їжі. На вулицях стоять місткості з водою, але отримати її маріупольці можуть тільки після відбуття трудової повинності, повідомив мер міста Вадим Бойченко.

Російські загарбники безрезультатно намагаються полагодити водопостачання в Маріуполі, натомість вулицями тече вода з поривів. В цей час люди вимушені пити технічну воду.