Армія РФ втратила ініціативу біля Слов’янська – експерт назвав причини

Російські терористи спробували наступати у двох районах на Слов’янському напрямку. Але вони зіткнулися з обороною українських захисників і втекли.

Військовий експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко впевнений, що росіяни втратили ініціативу біля Слов’янська. І на це є дві причини, які він назвав в коментарі “24 каналу”.

Мусієнко пояснив, що Збройні сили України, незважаючи на те, що не мали переваги в артилерії й кількості боєприпасів, виснажили окупантів і зупинили наступальну активність на сході країни.

“На сьогодні ми бачимо, що на східному напрямку є дві гарячіші точки, де постійно тривають активні бойові дії і ворог намагається наступати це Авдіївський напрямок та Бахмут. Там не припиняються спроби окупантів наступати”, зазначив Мусієнко.

Сказав, що в північній частині сходу, зокрема в Слов’янську, російські загарбники втратили ініціативу її перехоплюють українські бійці.

Мусієнко переконаний, що на це є дві причини.

“Перша ЗСУ вдається ламати ініціативу противника, збивати його наступальний потенціал та болюче “кусати” ворога. Тобто виходити в рейди контратаки, прориватися та захоплювати нові рубежі на цьому напрямку”, каже він.

Друга Росія перебазовує частину підрозділів з Ізюмського й Харківського напрямків на південь, зокрема на Запоріжжя та Херсонщину.

“Тобто на сьогодні ЗСУ вдалося не дати Росії наступати широким фронтом на сході та змусити окупантів перегрупуватися. Видно, як українські підрозділи готують для себе плацдарми для переходу до контрнаступу на півдні”, заявив Мусієнко.

Він додав, що на півдні українським воїнам вдається зривати логістичне забезпечення окупантів та підвезення боєприпасів з окупованого Криму, знищувати склади.

“Тобто російські війська на сьогодні вимушені обирати між тим, чи продовжувати наступ на сході, чи боронитися на півдні. Бо робити і те, і те їм сил не вистачає”, відповів експерт.

Мусієнко вважає, що найімовірніше, росіяни кидають останні сили на оборону зайнятих раніше рубежів на півдні. І там збираються чинити спротив. Також ворог не може повністю зняти свої підрозділи біля Бахмуту, щоб там утримувати частину українських військ.

Наголосив, що перед ЗСУ відкриваються можливості контрнаступу на півдні та відсунення лінії зіткнення на Ізюмському та Харківському напрямку. Експерт додав, що з кінця квітня саме на Ізюмський напрямок РФ перекидала найбоєздатніші війська, зокрема десантників, спецпризначенців тощо. І вони саме там активно йшли у напрямку Слов’янська.

“Потім вони розділилися і, як ми бачимо, цій еліті російський сил нічого не вдалося. ЗСУ їх відтіснили і роблять це далі”, запевнив Мусієнко.

Доповнюється.