Колишнє керівництво МВС часів Януковича судитимуть за незаконне постачання гранат з РФ

Колишнє керівництво Міністерства внутрішніх справ України часів президента-втікача Віктора Януковича судитимуть за незаконне постачання гранат з Росії.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань e Telegram. Незаконним постачанням займалися колишній міністр МВС, його заступники й начальник департаменту матеріального забезпечення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністрів часів Януковича оголосили в державний і міжнародний розшук

Встановлено, що в січні 2014 року під час Революції гідності експосадовці незаконно переправили літаком з території Російської Федерації ручні газові гранати “Дрейф-2”, світло-шумові гранати “Заря-2”, “Факел-С”, “Пламя-М”, ручні димові гранати виробництва держави-агресора.

“Вказані спецзасоби не пройшли експертизи щодо можливості й порядку їх застосування до людей”, йдеться в повідомленні.

Водночас у січні-лютому 2014-го спецзасоби були протиправно застосовані підрозділами МОП “Беркут” МВС України проти учасників акцій протесту в центрі Києва. У результаті 137 мітингувальників зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

“Також посадовці розтратили понад 1 млн грн бюджетних коштів під час розмитнення зазначених спецзасобів”, повідомили в ДБР.

За клопотанням слідчих ДБР обвинуваченим заочно обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Обвинувачених оголосили в розшук. За оперативною інформацією, вони переховуються в РФ.

У бюро додали, що невикористані гранати були вилучені під час досудового розслідування. Після початку повномасштабної російської агресії їх передали до Національної поліції України.

Європейський Союз запровадив нові санкції проти позбавленого статусу президента Віктора Януковича і його сина Олександра.

Відповідне рішення у четвер, 4 серпня, ухвалила Рада ЄС у відповідь на агресію Росії проти України.