“Росіяни підготували братські могили за два дні до страти військовополонених в Оленівці” – що пише про нас світова преса

Україна готується до контрнаступу на Херсон, позбавляючи росіян мостів та ліній постачання через річку. Як західні інструктори готують новобранців біля лінії фронту. І розбір російського теракту проти бійців “Азова”, убитих у російській в’язниці в Оленівці. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

“Україна стріляє по мостах і залізничних коліях у спробі послабити контроль Росії над Херсоном”, The Wall Street Journal, США

Українці завдали удару по залізничному мосту на півдні Херсонської області в четвер, заявили українські військові. Вони прагнуть перерізати лінії постачання Москви у рамках підготовки до контрнаступу.

Українці зосередили вогонь на переправах через Дніпро, минулого місяця зруйнувавши великий автомобільний міст, а також завдавши удару по залізничному мосту.

Пошкодження двох мостів, які називаються Антонівськими, змусило Москву використовувати військові переправи для поповнення сил у Херсоні та інших районах на західному березі річки.

Херсон – єдиний плацдарм Росії на західному березі Дніпра та шлях до портів Миколаєва, Одеси і решти українського узбережжя Чорного моря. Повернення регіону найважливіший пріоритет України на наступному етапі війни, що зробило руйнування російських ліній постачання критично важливою стратегічною справою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Є нова військова мета Володимира Путіна” Джош Рогін

Міністерство оборони Великої Британії заявило, що для захисту річкових переходів російські війська “майже напевно” розмістили у воді відбивачі радіолокацій, щоб заважати радіолокаційному наведенню ракет.

Загроза українського контрнаступу змусила Росію перекинути нові підрозділи до Херсона, а не задіювати їх для кампанії на Донбасі, якиий вона пообіцяла захопити після відходу з-під Києва у березні.

В українців поки що немає бойової сили для штурму Херсона. Натомість роз’їдають російські бойові позиції

“Українці висмоктують дедалі більше бойової сили з Росії, з бойових дій на Донбасі. В українців поки немає бойової сили для штурму Херсона. Натомість вони роз’їдають російські бойові позиції”, сказав Джек Уотлінг, аналітик наземних бойових дій з Королівського інституту об’єднаних озброєнь.

У сусідній з Херсоном Миколаївської області вранці у четвер був обстріл. Постраждали два райони, повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич. Голова обласної адміністрації Віталій Кім заявив, що обстріли вразили житлові будинки, вибивши вікна і дахи. СБУ заявила у четвер, що затримала жителя, який зізнався, що ділився координатами українських військових позицій з російськими військами, надаючи противнику інформацію про місцезнаходження техніки та маршрути.

За словами голови військової адміністрації Донецької області Павла Кириленка, вісім людей загинули у четвер, коли російські снаряди впали біля автобусної зупинки у Торецьку, на сході Донецької області.

Скільки ще людей має постраждати і померти, щоб світ назвав РФ державою-спонсором тероризму?

“Черговий теракт головорізів російської терористичної держави у формі. Скільки ще людей має постраждати та померти, щоб світ назвав РФ державою-спонсором тероризму?”, – написав у Twitter голова Офісу президента Андрій Єрмак.

“Західні екс-військові навчають українських новобранців”, The Guardian, Велика Британія

“Готуйтесь”, – кричить колишній морський піхотинець США. Лунає дзвінок, і залп пострілів луною розноситься навколо занедбаного кар’єру на схилі українського пагорба, за кілька кілометрів від лінії фронту. Пил, піднятий кулями, змішується з чоловічим згодом у 30-градусну спеку.

У серці Донбасу група з восьми досвідчених західних колишніх військових проводить інтенсивний 10-денний курс підготовки для 40 новобранців-українців, які були відкликані прямо з бойових дій.

Солдати на Донбасі зазнають тяжких втрат у запеклих артилерійських боях. Професійні військові України, які з 2014 року захищають східну лінію фронту, дуже виснажені. З 24 лютого на передову пішли нові рекрути. Багато хто пройшов напрочуд низьку підготовку.

У новобранців клаптева ковдра спорядження – різна зброя, камуфляж і бронежилети різної якості. Чоловіки віком від 20 до 50 років бувають усіх форм, розмірів та рівнів фізичної підготовки. Кожен десятий служив у війську до війни. Вони мають дуже мало підготовки, пояснює Енді Мілберн, засновник Mozart Group – приватної охоронної компанії, яка займається навчанням українських солдатів.

Мілберн – полковник морської піхоти у відставці, який прослужив 31 рік у збройних силах США. Mozart Group, що базується на Донбасі, складається з 20-30 добровольців зі США, Великої Британії, Ірландії та інших країн. Назва придумана учасниками як насмішка на російську ПВК “Вагнера” “приватну армію Путіна”.

Mozart Group переважно фінансують приватні донори США. Вона складається з ретельно перевірених новобранців, також доставляє гуманітарну допомогу, включаючи предмети гігієни та продукти харчування, у прифронтові міста та евакуює вразливих людей з зон підвищеного ризику бойових дій.

Українські солдати проходять п’яти- чи десятиденні прискорені курси з основ поводження зі зброєю, влучної стрільби, ведення вогню та маневрування, а також бойової тактики, на навчання якої в ідеалі пішло б півроку. Інструктори навчають новобранців через двох перекладачів. Їх, за словами Мілберна, недостатньо, але вони щосили намагаються знайти людей з необхідними навичками.

42-річний солдат представився лише за позивним “Бізон”. Він одягнений у поношену британську форму з гаптованим британським прапором. Він інженер-механік із Дніпра. Після початку війни купив мисливську рушницю, щоб тренуватися у стрільбі, і зараз працює медиком. Пройшов тижневий курс тактичної медицини після того, як потрапив у тяжку аварію на велосипеді під час Covid-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вторгнення затягується, і це деморалізує армію РФ

Датан – досвідчений медик, який 23 роки служив в ірландських збройних силах, включаючи Сирію та Косово.

“Ви запитуєте медиків, яка їхня кваліфікація. Вони кажуть: “Мені дали цю сумку і тепер я медик”, – каже Датан.

Українські війська тренуються недалеко від лінії фронту, оскільки командири не можуть ризикувати, що солдати надто довго будуть далеко, якщо росіяни спробують піти в наступ

Українські війська тренуються неподалік лінії фронту, оскільки їхні командири не можуть ризикувати, що солдати надто довго будуть далеко від поля бою, якщо росіяни спробують піти в наступ. В ідеалі ці групи повинні тренувати 100-120 чоловік одночасно, але вони не можуть дозволити собі зняти їх з позицій.

“Це протилежне від того, як має бути спочатку у бій, а потім навчання. Київ не хоче говорити, що більшість їх новобранців насправді не навчена. Вони намагаються боротися з росіянами, які, на щастя, теж не навчені”, – каже Датан.

Це чоловіки 36-37 років. Чотири місяці тому вони були таксистами чи фермерами

“Це чоловіки 36-37 років. Чотири місяці тому ці хлопці були таксистами чи фермерами. Ніхто з них не хоче служити в армії, але кажуть, що наша країна зазнала вторгнення. Що ви очікуєте від нас? Величезний респект ім. Але це досить сумно, якщо чесно”, каже Алекс, колишній британський солдат.

Те, що військам бракує досвіду, компенсують ентузіазмом та рішучістю.

“Вони оптимістичні, слухають, уважно, й, головне, у них відмінне почуття гумору”, – каже Мілберн.

Інструктори кажуть, що приєдналися до Mozart Group, щоб стати “бойовими мультиплікаторами”, додаючи, що є сенс навчати сотні українців, а не ризикувати, що вони швидко загинуть у бою.

Алекс і Мілберн кажуть, що американські та західні системи озброєнь та військова техніка не використовуються чи не розподіляються належним чином через те, що українцям бракує підготовки та навичок.

Хоча США, Велика Британія, ЄС та інші західні союзники постачали зброю та проводили навчання за кордоном, вони не направляли війська в Україну, побоюючись переростання конфлікту у війну між Росією та НАТО. Мілберн хотів би, щоб він мав більше контактів із владою США.

“Чому говорять про бійню військовополонених “Азова” у російській в’язниці”, Die Welt, Німеччина

Історія тієї ночі має дві версії і поки що лише одну достовірність – 28 липня внаслідок вибуху в таборі для військовополонених в Оленівці загинуло понад 50 військовополонених. Район на сході України, окупований проросійськими сепаратистами, лише за 12 км від лінії фронту.

На знімках видно трупи та погнуті металеві ліжка у руїнах згорілого залу. Слідча комісія ООН має з’ясувати, хто відповідальний за злочин, заявив у середу генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Росія стверджує, що це результат українського ракетного удару зі зброї США, але доказів немає. Україна звинувачує Кремль у різанині військовополонених. Вибух був сфабрикований, щоб приховати тортури у таборі.

Американські спецслужби мають інформацію, що Москва працює над фальсифікацією доказів смертоносного нападу. Мета Кремля публічно подати українських військових винною стороною.

Справа особливо вибухонебезпечна, бо загиблі національні герої України. У виправному таборі в Оленівці російські війська тримають сотні солдатів, які захищали “Азовсталь”, доки його не взяли росіяни. Серед них особливо вирізняються бійці полку “Азов”.

Кремлівські пропагандисти давно оголосили “Азов” центральним ворогом та втіленням зла, з яким слід боротися. Цей наратив також має відношення до ймовірної путінської “денацифікації” однієї з висунутих причин вторгнення в Україну.

У середу Верховний суд РФ визнав полк “терористичною організацією”. Діяльність полку у Росії заборонена. Бійці можуть бути покарані там тепер ще суворіше.

Twit посольства Росії в Лондоні наприкінці липня показав, наскільки велика ненависть до “Азова”, що викликає обурення. У ньому говорилося, що бійці “Азова” заслуговують на “страту не через розстріл, а через повішення”. Ціль – “принизлива смерть”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Путін додатково атакував легітимність української держави” Адріан Каратницький

Молоді люди, як Данило Брюсов, називають Росію терористами. Він солдат батальйону “Азов”. Ми зустріли 24-річного хлопця у Запоріжжі. Він якраз повертався з завдання недалеко від фронту. Майстер бойових мистецтв Брюсов каже, що Азов це філософія, спосіб життя. Вони “справжні патріоти”, їхня основа “любов до свого народу”. Люди, які готові віддати життя за Україну. І вони “беруть у полк лише найсильніших”.

Брюсов упевнений, що це був теракт росіян. За його словами, Кремль хоче вбити українських героїв. Брюсов сподівається, що міжнародні організації допоможуть із ідентифікацією жертв. Міжнародний Червоний Хрест оголосив у вихідні, що заявку на доступ до військовополонених в Оленівці було відхилено.

Залишається запитання до російської пропаганди, який інтерес в Україні розстрілювати власних національних героїв?

Залишається запитання до російської пропаганди, який інтерес в Україні розстрілювати власних національних героїв? Війна це хаос, але те, що це був “дружній вогонь”, тобто випадковий обстріл своїми військами, абсурд. Табір в Оленівці давно відомий. Останніми місяцями не раз надходили повідомлення про тортури затриманих там із боку Росії. Українці достеменно знають, хто там.

Проте міноборони РФ стверджує, що Україна обстріляла табір із HIMARS. Це уславлена в Україні система озброєнь із США, за допомогою якої київські війська за останні тижні знищили багато складів зброї та боєприпасів у глибині російської території. За даними влади США, немає жодних доказів, що HIMARS використали під час удару по Оленівці.

Аналіз опублікованих фото свідчить про використання російської вакуумної бомби в Оленівці

Помічник президента України повідомив, що аналіз опублікованих фотографій свідчить про використання російської вакуумної бомби. Він також опублікував поширений супутниковий знімок табору. Видно, що лише одна з будівель зруйнована вибухом. Постраждалих перевели саме до цього крила незадовго до теракту.

Відомий аналітик даних Олівер Александер вказує на відеозаписи з табору, які показують, що військовополонені були “розміщені в зовсім іншому районі табору” протягом кількох тижнів, що передували вибуху. Олександр та інші аналітики вказують на траншеї, вириті у таборі. Супутникові знімки за кожен день показали, що їх вирили за кілька днів до вибуху і засипали наступного дня після. Він вважає, що це були заздалегідь підготовлені могили для “азовців”.

Командир полку “Азов” уже оголосив “полювання” на всіх причетних до “масового вбивства”. Брюсов теж каже, що сердиться, коли бачить фото з Оленівки. За його словами, росіяни військові злочинці й мають за це заплатити.

У минулому огляді преси Gazeta.ua давала репортаж із передової війни у Херсонській області, за яку йдуть важкі бої, та як Україна готується до звільнення Херсона. І думки адмірала флоту США щодо того, як це вивозити зерно через заміноване море з Одеси. А також як німецькі гроші за газ спонсорують війну Путіна проти України.