Назвали конфесію, до якої належить більшість українців

Згідно з останнім опитуванням 72% українців вважають себе православними.

54% опитаних ідентифікують себе з Православною Церквою України. 4% з РПЦ в Україні. Про це йдеться у результатах опитування, які провів Київський міжнародний інститут соціології 6-20 липня

14% вважають себе просто православними, без конкретизації.

У порівнянні з 2021 роком, частка прихожан Православної Церкви України зросла з 42% до 54%. З 18% до 4% знизилася частка тих, хто ідентифікує себе з РПЦ в Україні.

10% опитаних назвали себе атеїстами і 8% греко-католиками. Інші релігії та конфесії називали рідше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не чекаючи рішення ЄС: Литва заборонила в’їзд патріарху Кирил

“У всіх регіонах найбільше людей ідентифікують себе з православ’ям, а також саме з Православною Церквою України (від 59% у центрі до 42% на сході). З РПЦ в Україні ідентифікують себе 3-6% залежно від регіону, при цьому навіть на сході і півдні лише 5-6%. Водночас із заходу на схід з 6% до 26% зростає частка тих, хто вважає себе православним, але не зараховує до жодного патріархату”, йдеться у повідомленні.

Із заходу на схід, з 4% до 17% зростає частка атеїстів.

Навіть серед російськомовних українців 36% зараховують себе до ПЦУ 13%.

Серед усіх вікових категорій найбільше людей ідентифікує себе з ПЦУ. Серед громадян, яким понад 30 років це більша частина. Для категорії 18-29 років дещо менше половини.

Серед молоді більше атеїстів 22% серед 18-29 річних. Серед 30-39 річних їх уже 12%, а в старших вікових категоріях ще менше.

Опитування проводили 6-20 липня 2022 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед 2 тис.дорослих респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім АР Крим.

Респондентами були громадяни України, які на момент опитування проживали на території України у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого.

Православна церква України закликала Вселенського патріарха Варфоломія та предстоятелів помісних православних церков позбавити патріарха Російської православної церкви Кирила престолу.

Варфоломія у листі закликали засудити доктрину “русского мира” та визнати її єретичною