Теракт в Оленівці й визнання “Азову” “терористичною організацією”: як рф хоче замести сліди масового вбивства (Відео)

Трагедія в Оленівці

Вбивство рашистами українських полонених в Оленівці

Місію, щоб установити факти трагедії в Оленівці, організує ООН

Терористичною організацією український полк “Азов” днями визнав верховний суд країни-агресорки. На росії його бійців вважають неонацистами. І обвинуваченим у тероризмі, за законами ерефії, загрожує кримінальна відповідальність і десятки років за ґратами. А на території так званої ДНР – і взагалі смертна кара. Цим судовим рішенням росія прагне перевести азовців із статусу військовополонених – у статус терористів, – припускають експерти.

“У росії немає смертної кари, чому частину азовців вони залишили на території цих квазі утворень? Тільки тому, що там є умовна смертна кара, яку вони можуть застосувати. Що б росія там собі не думала, воно не має жодного ніякого змісту за межами цієї конгломерації”, – генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун.

Передусім для міжнародного права, яке визначає сотні бійців Азову, що у травні вийшли з Азовсталі, у статусі саме військовополонених.

“Такі рішення і верховного суду рф, і будь-яких інших органів рф, не мають ніякого значення до застосування міжнародного гуманітарного права. Військовослужбовці “Азову” були і є комбатантами, коли вони беруть участь у воєнних діях і є військовополоненими, коли затримуються іншою стороною, тому з точки зору міжнародного права, це комбатанти-військовополонені, і тут будь-яких інших думок бути не може”, – наголошує юрист-міжнародник, агент України у Міжнародному суді ООН Антон Кориневич

Азовці не терористи, і не самовільна організація, а окремий підрозділ спецпризначення Національної гвардії України, яка, ЗІ СВОГО БОКУ, підпорядковується міністерству внутрішніх справ, про це нагадали у розвідці, мовляв, на росії поплутали!

Правовим нонсенсом гучне рішення суду ерефії назвали в офісі президента.

“Будь-які рішення в російських юрисдикціях стосовно України чи її військовослужбовців не матимуть жодної правової цінності для світу та не позначаться на переговорному процесі щодо обміну полоненими. Рішення Верховного суду росії (навіть звучить якось дико) взагалі ні на що не впливає і є суто внутрішнім пропагандистським продуктом”, – наголосив радник керівника ОП Михайло Подоляк.

Визнавши азовців терористами, кремль шукає виправдання своїм воєнним злочинам, припускають правоохоронці. Зокрема, мова про масштабну страту в Оленівці, де загинули близько 50 українських військовополонених. Більшість із них – азовці.

“Після трагедії в Оленівці, це масштабний воєнний злочин рф, рф хоче мати аргументи для не застосування статусу військовополонених для “Азов”, щоб взагалі не велася мова про застосування 3-ї женевської конвенції, відповідного поводження і зокрема допуску міжнародних організацій до них”, – пояснює юрист Антон Кориневич.

Відповідальність за масове вбивство українських полонених лежить саме на росії, – днями заявив генпрокурор Андрій Костін. Слідство триває і попередні висновки експертів такі:

“Способом цього вбивства була термобарична зброя, це попередні висновки декількох міжнародних експертів, це беззаперечно не ракетний обстріл, у цьому вони впевнені”, – звертає увагу генпрокурор Андрій Костін.

Тому кремлівські фейки про нібито удар українським “Хаймарсом” розлітаються на друзки. Зокрема, їх виключає характер пошкоджень місця злочину. Будівлю підірвали зсередини, аби приховати звірства катувань, – таку версію повідомили у головному управлінні розвідки. Полонених допитували, і під час допитів – знущалися. Обмінювати українських воїнів, як планувалося, росіяни і не мали наміру, про навмисну страту можуть свідчити і викопані ще до вбивства могили поблизу оленівської колонії.

“Один фактор, що агресор показав свою сутність і сказав, що “ми казали, що не будемо їх віддавати, а знищимо, от ми і знищили”. Другий фактор – спробувати залякати інших” азовців” і бійців ЗСУ. Також я не виключаю, що мала приїхати комісія, а тут було декілька десятків чоловік, яких вони катували, і показати їх закатованими і тим більше їх когось віддати, щоб вони почали свідчити не можна було, тому вони свідків убрали”, – каже генерал-майор запасу СБУ

Як утримували військовополонених, не бачив і Червоний Хрест – заявили у його міжнародному комітеті. Мовляв, в Оленівці були раз, ще в травні, але доступу до українських бійців як тоді, так і сьогодні, не мають. Та й взагалі, безпеку українських військових, як ті виходили з Азовсталі Червоний Хрест не гарантував, а був лише нейтральним посередником.

“Зараз вони просто умили руки і таким чином не знати, що буде далі з нашими бійцями. Фінансувати організацію, яка беззуба, яка не може здійснювати навіть ті функції, які вона має здійснювати – не потрібно”, – переконує Віктор Ягун.

Тим часом місію, щоб установити факти трагедії в Оленівці, організує ООН, – повідомив генсек Антоніу Гутерреш. Із таким запитом до нього звернулися як Україна, так і росія.

“Я вирішив, відповідно до своєї компетенції та повноважень, розпочати місію з пошуку фактів. Наразі готується її технічне завдання, яке мають погодити Україна та росія. І ми сподіваємося, що матимемо сприяння з обох сторін для доступу та отримання всіх даних, необхідних для з’ясування правди про те, що сталося”, – заявив Генсек ООН.

“Ми будемо сподіватися, що будуть встановлені обставини такого страшного воєнного злочину, оскільки держава що тримає в полоні зобов’язана забезпечити безпеку утримуваних осіб, а вона вбиває масово десятки військовополонених. Це дуже кричущий випадок, і він не має залишитися без належної правової реакції”, – наголошує юрист-міжнародник.

І це щонайменше має бути визнання росії країною – спонсоркою тероризму. Наважитися світову спільноту на цей крок закликає полк “Азов”, Верховна Рада та президент.

“Росія точно – номер один серед терористів. І це точно заслуговує на юридичні наслідки”, – переконує президент Зеленський.

Ірина Сисак, Микола Довгий, “5 канал.”

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій