Дошки і Wi-Fi у бомбосховищах: як українські школи, дитсадки та університети готуються до 1 вересня (Відео)

Школа

Близько 30% з усіх українських шкіл можуть пустити школярів за парти в умовах війни, наводять у Міносвіти дані

Близько 640 тисяч українських дітей нині за кордоном, бо змушені були виїхати через російську війну. Ще сотні тисяч – переїхали на захід України як переселенці. За місяць уже стартує навчальний рік і в Міністерстві освіти та науки переконують, що кожен школяр та студент зможе навчатися онлайн. Як це було під час пандемії коронавірусу. Сидіти ж за партами зможуть лише в тих закладах, які мають укриття.

Це приміщення нині нагадує шкільний клас, щоправда, розташований він у підвалі навчального закладу. По обидва боки стільці, а по центру — навчальна дошка, щоб уроки можна було проводити під час повітряної тривоги.

Це шкільне сховище у Києві вже підготували до початку навчального року. Заклад планує відчинити двері з першого вересня. Щоб на момент небезпеки сховатися змогли всі, уроки проводитимуть позмінно.

“Скільки учнів у закладі освіти – близько 790. То ми плануємо організувати освітній процес у три зміни: перша ,друга і підзміна”, – розповідає директорка школи Олена Роман.

Аби пересидіти тривогу, є запаси води, харчі, справна вентиляція, освітлення, стільці. А ще – wi-fi. Його Мінцифри вирішило проводити у ті школи, які мають сховища.

“Ми вже отримали від наших партнерів, компаній, бізнесу 3500 роутерів. найближчий час ми будемо отримувати ще партії. тобто, в нас є ресурс, щоб підключити всі школи, в яких бомбосховища є до якісного вай-фай”, – запевняє віцепрем’єр–міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Керівники закладів можуть і самі подати заявку на підключення Wi-Fi в укриттях. Її необхідно заповнити на сайті Мінцифри.

“Якщо ми говоримо про великі міста, то це не проблема. Якщо невеличке селище, то будемо там допомагати Старлінком”, – каже Федоров.

Інтернет раніше провели у цю одеську гімназію, а в переодягальні, яка слугує укриттям, пів року тому зробили ремонт.

“Є стільчики необхідні. Якщо це, скажімо, дітки будуть маленькі, навіть ігрові моменти ми приготовили. Укриття воно не є великим, воно розраховане десь на 80-100 учнів і не більше. Це на перший випадок, якщо буде така необхідність”, – розповідає директор гімназії Сергій Вегерчук.

Попри те, що сховище облаштували, навчання, швидше за все, буде дистанційним. Так хочуть більшість батьків школярів.

“Із 1018 учнів сьогодні лише 9 заявили на денне навчання. Всі дуже хвилюються, переживають. Частина з них за кордоном, вони будуть дистанційно навчатися”, – пояснює директор.

Шкільне навчання оффлайн можуть забезпечити 33 одеські школи з підготовленими та перевіреними укриттями, а загалом їх у місті 123. Втім, учнів, готових відвідувати заняття очно, не так багато.

“Загалом всі наші укриття можуть прийняти більш ніж 10 тисяч дітей, а бажають навчатися очно значно менша кількість. Колегіально вважаємо, що це має бути змішане навчання, коли більшість все ж таки буде навчатися дистанційно. Це вибір батьків і ми його розуміємо”, – переконує директорка департаменту освіти та науки Одеської міськради Олена Буйневич.

Авдиторії для навчання облаштовують у сховищі цього черкаського коледжу. Меблі уже стоять у підземних приміщеннях.

“Зробили ремонт, побілили, покрасили, залишилось по коридору покрасити поли, щоб можна було робити вологе прибирання, ще санітарні приміщення у нас там є, теж треба привезти трохи в порядок”, розповідає тесляр Володимир Пятенко.

Після того, як у навчальному закладі укриття довели до ладу, спеціальна комісія з ДСНС та місцевої влади має перевірити, наскільки воно безпечне та відповідає усім вимогам.

“За результатами цих аудитів видаються рекомендації, висновки для місцевої влади – чи можуть в даному закладі освіти проводитися офлайн-навчання”, – освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

“У країні разом із тимчасово окупованими територіями трохи більш як 14 тисяч закладів загальної середньої освіти, з них 2200 є пошкодженими і понад 200 зруйнованим повністю”, – каже директор директорату цифрової трансформації міносвіти України Дмитро Завгородній.

Близько 30% з усіх українських шкіл можуть пустити школярів за парти в умовах війни, наводять у Міносвіти дані. Але до 1 вересня їх може побільшати, бо підготовка до навчального процесу і досі триває.

Лідія Середюк, Орест Пона, Яна Лимаренко та Ольга Дунська, “5 канал”

Читайте також: Офлайн-навчання в умовах війни: чи готові школи і що можуть зробити батьки для безпеки дітей

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.