З портів Одеси та Чорноморська зранку вирушив перший караван суден з українським збіжжям

Експорт до ЄС

На борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET – 57 тисяч тонн української кукурудзи

З портів Одеси та Чорноморська зранку вирушив перший караван суден з українським збіжжям. Цю інформацію підтвердив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. 

На борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET – 57 тисяч тонн української кукурудзи. Збіжжя їде до Туреччини, Великої Британії та Ірландії.

Відхід каравану з порту “Чорноморськ” став першим від початку повномасштабного вторгнення, коли український експорт зерна морем був заблокований.

Кубраков висловив сподівання, що безпекові гарантії наших партнерів з ООН та Туреччини будуть працювати і надалі. А експорт продовольства стане стабільним та прогнозованим для всіх учасників ринку. У планах – відправляти з портів близько ста суден щомісяця. Водночас пріоритет – рух суден в обидва напрямки.

Міністр інфраструктури зазначив, що Україна отримує заявки судновласників, які готові заходити в наші порти під завантаження і перший захід очікується вже в суботу. Мета – щонайменше три мільйони тонн експорту агропродукції щомісяця з портів “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний”.

Нагадаємо, 1 серпня зранку перше судно із зерном залишило порт України.

Як повідомляв 5.UA, ранком суботи, 23 липня, росія завдала масованого ракетного удару по Одеському морському торговому порту. Обстріляли саме ту частину інфраструктури, де було зерно, підготоване до відправлення на експорт.

Напередодні в Стамбулі були підписані угоди щодо розблокування українських портів та експорту зерна Чорним морем. Було укладено дві дзеркальні угоди в тристоронньому форматі.

Але, як бачимо, росіяни не збираються дотримуватись домовленостей. У МЗС наголосили, що цим обстрілом “путін плюнув в обличчя Ердогану та генсеку ООН”. Адже рашисти вгатили саме в ту частину Одеського порту, де було підготовлене до відправлення зерно.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.