Чи встоїть Київ у разі повторного наступу та звинувачення Amnesty International на адресу ЗСУ: як минув 162 день війни (Відео)

ЗСУ

Повномасштабна війна росії проти України

За минулу добу Збройні Сили видали свідоцтво про демілітаризацію ще для 150 загарбників

Захищають права, але здається лише російських загарбників. На шостому місяці війни правозахисники із міжнародної організації Amnesty International вирішили повідомити, що ЗСУ створюють загрозу для цивільних українців. Адже буцімто “українські військові не мають розташовуватися у будівлях мирних мешканців під час оборони міст”. Водночас, агресію росії правозахисна структура вирішила не коментувати. Своє обурення вже висловили на Банковій.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що “життя людей – є безумовним пріоритетом для України. І саме тому відбувається евакуація мешканців прифронтових територій. А сама Amnesty International вочевидь долучилася до російської кампанії з дезінформації та пропаганди”. Обурився й міністр закордонних справ – сказав, що “організація створює фальшивий баланс між російськими злочинцями і жертвою, яка рятує і свою країну, і весь континент від навали окупантів”. Відреагували й у Міністерстві оборони. Чільник відомства сказав, що “Amnesty International втратила адекватність, адже сумніватися у необхідності чинити опір ворогу – це збочення.” А заступниця міністра порадила правозахисникам правильно розставляти пріоритети своєї роботи.

“Первинними мають бути не поради українським Збройним Силам, які боронять собою Європу, а сьогодні первинною від усіх міжнародних організацій мусить бути вимога до всього світу – зупинити міжнародний злочин російської федерації, агресії, від якого загинули вже тисячі мирних жителів і росія не зупиниться на території України”, – наголосила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Не зупиниться, бо його зупинять і щодня зупиняють ще на нашій землі. Командувач об’єднаних сил Сергій Наєв проінспектував північну операційну зону на Київщині. І запевнив, що нова спроба ворога дійти маршем до столиці буде ліквідована ще швидше, ніж це було у лютому та березні.

“Ми проаналізували попередні дії противника на Київському напрямку та, вивчивши цей досвід, передбачили й наші адекватні дії. Наші оборонні позиції розташовані саме в тих місцях, де найбільша вірогідність дій ворожих сил. Передбачаючи і аналізуючи ймовірні ворожі дії, ми створили комплексну систему вогневого ураження, яка передбачає ураження противника на дальніх підступах та у найближчій глибині його бойових порядків. Ворог цим напрямком більше не пройде. Ми робимо все для того, щоби ця впевненість була реальною”, – повідомив командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

І з кожним знищеним на полі бою окупантом ця впевненість стає дедалі міцнішою. За минулу добу Збройні Сили видали свідоцтво про демілітаризацію ще для 150 загарбників, також знищено 15 російських танків, 4 бойові броньовані машини, 7 артилерійських систем, 1 реактивна система залпового вогню та 38 одиниць автомобільної техніки. Підбито дві крилаті ракети та стільки ж безпілотників.

росія чимало втрачає через агресію в Україні, але у разі поширення агресії на європейські держави – втратить ще більше. Генсек НАТО заявив, що розгублена голова Путіна має думати краще, якщо він навіть в теорії почне міркувати про зазіхання на країни Балтії.

“Якщо він навіть подумає про те, щоб зробити щось подібне з країною НАТО так, як він зробив з Грузією, Молдовою чи Україною, тоді все НАТО стане разом. Мета – запобігти таким діям. Він має зрозуміти, що так, Україна є колишньою радянською республікою, і він вважає, своєю розгубленою головою, що може вирішувати за Україну що їй робити. Латвія, Естонія та Литва також є колишніми республіками СРСР, але президент путін не має права вирішувати за ці країни, що вони мають робити”, – запевнив Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

А ворог, тим часом, й надалі вирішує кого може обстрілювати, а кого ні. Під час поховання ліквідованої ЗСУ донецької терористки “Корси” росіяни вдарили по похоронній процесії. За твердженням пропагандистських ЗМІ є загиблі та поранені. Хоча деяких вочевидь живих людей окупанти на камеру спокійно накривали тканиною. В морг, значить в морг. На Банковій прокоментували російську провокацію, кажуть, що ЗСУ немає сенсу цілити по якимось публічним заходам. А цей обстріл був зрежисований спеціально для підбурювання до мобілізації мешканців тимчасово окупованих територій.

Ворог може піти у контрнаступ на Херсонщині, щоби не дати ЗСУ можливості й надалі розширювати плацдарм бойових дій. Про це повідомили у Генштабі. І поки ворог досі тримає частину області у тимчасовій окупації і мешканці Миколаївщини, і військові, кажуть, що росіян треба буде зупиняти ще тут, не даючи шансів на просування.

“Стріляють-стріляють, вона морі щось там два вогні, видно, що щось горить.  НУ стріляють цілодобово, все б’ють, стріляють”, – розповідає житель Лиманів Іван.

І на сході, і на півдні точаться жорстокі бої. Десь ЗСУ відступають, а десь переходять в глибину оборони ворога. І й надалі прицільно б’ють по больовим точкам російського війська. За тиждень знищено понад 10 пунктів управління, 15 складів та логістичних баз і 3 станції радіоелектронної боротьби. А як ще на початку серпня небо Херсонщини HIMARS запалив підірваний ешелон ворога на 40 вагонів з технікою, БК та кількома сотнями окупантів продемонстрували у управлінні Стратегічних комунікацій ЗСУ.

Олексій Пасак, “5 канал”

Читайте також: На руїнах “Азовсталі” рашисти намалювали “концепцію розвитку Маріуполя” – ГУР

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.