Евакуювали вже понад 1000 літніх людей: як “Восток SOS” допомагає переселенцям під час війни – сюжет (Відео)

евакуація

Повномасштабна війна росії проти України

Волонтери рятують немічних, часто ризикуючи життям

Понад тисячу літніх людей, прикутих до ліжка, вивезли із Донеччини і Луганщини волонтери Дніпра. Усім знайшли тимчасовий прихисток. Останнім часом евакуйовані залишалися у напівзруйнованих порожніх будівлях, сам на сам із власною хворобою і неміччю. Деякі старенькі мають рідних, які перебувають далеко, або у країні, яка саме і рівняє їхні будинки із землею. Якими зусиллями вдається вивезти стареньких мешканців Донбасу, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

“Старший онук поїхав у москву і дочка старша теж у москві”, – каже переселенець із Донецької області Володимир Плотніков.

Володимир Плотніков із Краматорська. Його, прикутого до ліжка, з-під обстрілів евакуювали до Дніпра волонтери. Ганну Волик на інвалідному візку вивезли із Максимівки на Донеччині. Село через постійні обстріли російської арти геть спорожніло. Жінка у власному напівзруйнованому будинку залишилася сама.

“Сусіди мене сюди, одиноку. Хата – лежу, бомблять, я перелякана. У мене страх бере і нема нікого, щоб піти перезимувати”, – розповідає переселенка із Донеччини Ганна Волик.

За місяць до війни 60-річна пані Ірина дізналася про свою онкохворобу. Але коли біля будинку розірвалися дві російські ракети, жінці було вже не до лікування. Довелося їхати з Костянтинівки.

“Я зателефонувала у “Восток SOS” і через тиждень нас евакуювали. Залишилося без житла, без мами з одним сином на руках і зі своєю хворобою”, – зауважила переселенка з Донеччини Ірина Яковлєва.

Волонтери рятують немічних, часто ризикуючи життям. Вивозять бусами, придбаними на пожертви. Один із волонтерської групи – Ярослав 8 років тому переїхав з окупованого Луганська до Києва. А нині вирішив бути там, де потрібна допомога.

“Коли нам дзвонить бабусі у сльозах і каже, що в мене нема скла, і я не можу дійти до евакуаційного автобусу, і стати в чергу, бо я лежача. Всі сусіди виїхали, якщо ми будемо знати, що ці люди помирають, як ми будемо сидіти”, – наголосив координатор евакуації маломобільних ГО “Восток SOS” Ярослав Корнієнко.

Людей евакуюють до Дніпра, де створили тимчасовий центр для маломобільних. У ньому нині 90-річна пані Ніна. Після евакуації жінка майже місяць була під наглядом лікарів.

“В неї був дуже низький гемоглобін, вони жахнулися і вирішили, що вона нічого не їла кілька днів. Насправді, це не зовсім так, це вік по- перше, стрес. Коли вона місяць пролежала у лікарні, ми вже думали, що далі. Може якісь родичі, може житло, або щось іще. Але ніхто не має на неї ніяких планів, то вона вже наша”, – зауважила волонтерка ГО “Восток SOS” Ольга Владимирова.

Волонтери допомагають евакуйованим бабусям і дідусям розшукати рідних. Якщо не вдається – шукають прихисток у пансіонатах і лікувальних центрах.

“Намагаємося до всіх ставитися толерантно, допомагаємо поїхати як за кордон, так і на західну, так і нарад в росію. У кожної людини свій шлях, ми не в праві втручатися в їх вибір. Наша задача допомогти людям комфортно розміститися, поповнити їх потреби”, – зауважила голова ради ГО “Океан добра” Ольга Волкова.

Деяких евакуйованих, кому потрібна тривала медична допомога, транспортують до інших регіонів. 70-річний Володимир Плотніков із переломом стегна потягом із Дніпра рушає далі на захід країни.

“Лікарі вирішили, що мені так буде краще, можливо почну ходити”, – наголосив переселенець із Донеччини Володимир Плотніков.

Пані Ірина залишиться у Дніпрі, де проходитиме курс хіміотерапії.

“Я з цим справлюся”, – підсумувала переселенка з Донецької області Ірина Яковлєва.

З населених пунктів Донбасу, де нині залишатися вкрай небезпечно, волонтерська група врятувала і прихистила більше тисячі літніх людей.

Наталя Світлова, Дніпро “5 канал”

Читайте також: Обов’язкова евакуація з Донеччини: перший потяг прибув до Кропивницького – подробиці 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.