“У всьому винен Захід”: у Путіна випустили нову методичку про війну в Україні

У Кремлі продовжують готувати методички для пропагандистських ЗМІ про те, як їм слід висвітлювати війну в Україні.

Найсвіжіша з них присвячена порівнянню війни в Україні з Першою світовою. Її в адміністрації президента РФ розробили до 1 серпня – цього дня 1914 року Німеччина оголосила війну Російській імперії, інформує Медуза.

Головна теза проста: нібито і на початку XX століття, і зараз Росія “була втягнута” у військове протистояння країнами Заходу.

У тексті пояснюється, що Захід регулярно розв’язує війни через свої “колоніальні претензії”, а Росія щоразу змушена брати участь у конфлікті, оскільки заступається за “братні народи”, “своїх не кидає” і “встає на захист пригноблених”. Наприклад, 1914 Російська імперія “заступилася” за Сербію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна в Україні продемонструвала повну безпорадність і нерішучість ООН Кучма

Війну в Україні у методиці для пропагандистів називають “сучасною українською кризою”, а витоки пов’язують з Євромайданом і війною на Донбасі.

Пропагандистам рекомендують регулярно нагадувати, що російськомовні громадяни України нібито “не погодилися з переворотом і перспективою жити у ворожій до росіян українській державі”.

У Кремлі також “радять” провладним ЗМІ розповідати своїм читачам та глядачам про те, що після 2014 року західні країни вирішили “спонсорувати” русофобію в Україні. А роль Росії нібито виняткова мирна, і невдалі спроби погасити конфлікт “змусили” її почати так звану “спеціальну військову операцію”.

За словами джерел видання, близьких до Кремля, такі методички складаються в кремлівському Експертному інституті соціальних досліджень.

Безпосередньо роботу курирує депутат Держдуми від “Єдиної Росії” Олег Матвейчев.

Twitter заблокував акаунти пропагандистського видання “РИА “Новости” в Євросоюзі й Великій Британії.

Під час входу з європейських країн в акаунти інформагентств “РИА “Новости” і “Прайм” надсилає повідомлення “доступ до облікового запису закрито”.

Twitter пояснив, що сторінки російських ЗМІ заблокували. Причину такого рішення не повідомляли.