Наступ на Хресонщині: чому Росія почала перекидати війська на південь

Росія розуміє, що втратила ініціативу на полі бою в Україні. На Донбасі російських окупантів стримують Збройні сили України, на півдні українські оборонці вже перейшли у наступ. Щоб залякати українців, Кремль посилив ракетні удари по містах. Але зібрати додаткові резерви Москві вже не вдається. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий аналітик Іван Січень.

“Ми переломили війну. Стримуємо ворога на Донбасі. Переходимо у наступ на Херсонському напрямку, десь на Запорізькому. У ворога немає сил наступати і немає оперативних резервів. Зараз ми вже наступаємо – перехопили ініціативу. Росії доводиться перекидати резерви з окупованих регіонів, тієї ж Харківщини, Донеччини, Луганщини. Намагаються формувати резерви – призивати росіян в армії. Але резервів немає у достатній кількості. Особовий склад немає звідки призивати. Навіть у депресивних регіонах вже не хочуть в армію. Багато загиблих, пораненим людям не платять гроші, не приймають у госпіталі. Почався розвал їх армії”, – говорить Січень.

Ситуація на Донбасі складна, але росіяни змушені забрати звідти свої війська. Через те, що нічого не можуть, починають бити ракетами по українських містах, додає аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юлія Паєвська “Тайра” розповіла про полон, звірства росіян і чому ті не зупиняться

“Тиждень тому був ракетний удар у Вишгородському районі. Але ракети впали в ліс. Росія намагається нас залякати, знищити нашу інфраструктуру. Але їх високоточна зброя цілить в ліс – так вони витрачають кілька мільйонів доларів. При цьому, частині особливо нічого ці ракети не зробили. Знищили кілька ящиків з патронами”, – каже Січень.

Росія розуміє, вона втратила ініціативу, уточнює аналітик.

“Ми реально наступаємо у Херсонській області. Маємо успіхи. Тому Росія саме туди і перекидає війська. У нас є нова зброя. ЗСУ продовжують підготовку нових частин, які йтимуть на фронт. Нам вдалося зупинити ворога на Донбасі, перейти у наступ на півдні України. Ми звільнимо Херсонщину, бо у нас вже є техніка. Озброєння, яке дозволяє діяти проти Росії”, – пояснює Січень.

Російські війська продовжують наступальні операції на сході України. Однак українським силам вдалося вирівняти ситуацію вздовж усього фронту.

Згідно з даними британської розвідки, армія Росії намагається завдати удару по оборонних підрозділах України на трьох напрямках у Харківській, Луганській і Донецькій областях. Водночас Збройні сили України контратакують на Ізюмському напрямку.