Мінінфраструктури хоче деблокувати Миколаївський порт для експорту зерна і включити його в “зерновий коридор” – Кім (Відео)

Миколаївський морський торговельний порт

Повномасштабна війна росії проти України

Загалом в області нині треба вирішити два питання: з грошима і з портами, каже чільник Миколаївщини

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська та голова Миколаївської ОВА Віталій Кім говорили про те, яка ситуація із зерном в області.

“Я розмовляв з Олександром Кубраковим (міністром інфраструктури – ред.), він сказав, що від двох тижнів до місяця буде зрозуміло щодо другої черги. Тобто Миколаївські порти хочуть включити в перелік портів у «зерновий коридор», щоб ми мали змогу експортувати через Миколаївські порти. Це дуже-дуже важливо щодо темпів, це дуже важливо для нас і для світу. Тому що через Миколаївські порти близько 28 млн тонн експортували минулого року”, – розповів Кім.

Чільник Миколаївщини також розповів, яка ситуація зі посівною і зі збором урожаю в області.

“Наші фермери – це герої, вони зібрали зерно під обстрілами, хоча їм підпалювали поля. У нас була нарада під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Я озвучив проблематику – що нині фермери очікують відкриття морських портів. Із цим працюємо окремо із міністерством інфраструктури та міністром Олександром Кубраковим”, – каже Кім.

“І друге – це відсутність обігових коштів, тому що наша область включена до постанови 75, аби внутрішньо переміщені особи отримували фінансування. Але через це банки не видають нашим фермерам гроші, а саме дешеві кредити, що забезпечує держава саме цим підприємствам. Тобто ми це питання винесли на розгляд. Нам пообіцяли, що допоможуть нашим фермерам щодо отримання обігових коштів, попри те, що ми знаходимося в зоні бойових дій згідно із постановою 75. Це важливе питання, щоб поки відкриються порти, фермери могли цього дочекатися, закупити добрива і таке інше”, – сказав чільник Миколаївщини.

І підсумував, що загалом в області все добре із темпами, встигнуть посіяти ріпак і озимі.

“А для цього треба вирішити питання з грошима і з портами. Я дуже сподіваюся, що ми це вирішимо”, – наголосив Кім.

Дивіться повний випуск “Час: Online” із головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом:

Нагадаємо, 1 серпня зранку перше судно із зерном залишило порт України.

Як повідомляв 5.UA, ранком суботи, 23 липня, росія завдала масованого ракетного удару по Одеському морському торговому порту. Обстріляли саме ту частину інфраструктури, де було зерно, підготоване до відправлення на експорт.

Напередодні в Стамбулі були підписані угоди щодо розблокування українських портів та експорту зерна Чорним морем. Було укладено дві дзеркальні угоди в тристоронньому форматі.

Але, як бачимо, росіяни не збираються дотримуватись домовленостей. У МЗС наголосили, що цим обстрілом “путін плюнув в обличчя Ердогану та генсеку ООН”. Адже рашисти вгатили саме в ту частину Одеського порту, де було підготовлене до відправлення зерно.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.