“Це не про пошук і донесення світові правди”: Резніков та Кулеба відреагували на звинувачення Amnesty International на адресу ЗСУ

Резервіст

Повномасштабна війна росії проти України

Amnesty International стверджують, що українські захисники нібито “порушують закони війни”

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відреагував на звіт Amnesty International, де вони стверджують, що “Україна перетворює цивільні об’єкти на військові цілі”. Кулеба закликав міжнародну правову організацію “не шукати фальшивого балансу між злочинцем і жертвою, а поширювати правду про війну в Україні”, передає “5 канал”.

“Це не про пошук і донесення світові правди. Це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою. Між країною, яка сотнями і тисячами знищує цивільне населення, міста та цілі території. І країною, яка відчайдушно захищається”, — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи відповідну доповідь міжнародної правозахисної організації.

На звіт відреагував й міністр оборони України Олексій Резніков, який зауважив, що Україна не дозволить паплюжити нашу армію та наших захисників. Резніков наголосив, що Україна – правова держава і дає оцінку, зокрема, юридичну, подіям на війні. Додавши, що єдина причина, чому сотні тисяч українців живі – це самовіддані героїчні дії Сил Оборони України. І спроби поставити під сумнів право українців захищатися – це “збочення, у які б правові конструкції його б не маскували”.

“А будь-які спроби урівняти російську агресію і український самозахист – це втрата адекватності”, – повідомив він.

Amnesty International стверджують, що українські захисники нібито “порушують закони війни”, оскільки використовують як укриття від російських обстрілів цивільну інфраструктуру, зокрема, порожні школи.

“Перебування в оборонній позиції не звільняє українських військових від дотримання міжнародного гуманітарного права”, – заявив генеральний секретар Amnesty International Аньєс Калламар.

За його словами, смертельні ризики нібито ніяк не виправдовують бажання українських захисників сховатися від російських обстрілів.

При цьому, незважаючи на ці звинувачення, Amnesty International визнали, що гуманітарне право не забороняє сторонам конфлікту перебувати в навчальних закладах, в яких не йдуть заняття.

З цього приводу в Офісі президента Володимира Зеленського вважають, що Amnesty International бере участь у російській кампанії з дезінформації, яку та проводить на фоні військової агресії проти України. 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.