Чи можна укласти з Росією угоду про режим тиші – в ОП дали відповідь

Поки Збройні сили України готуються до контрнаступу на окремих ділянках фронту, гучніше звучать гасла про запровадження режиму тиші.

Деякі аналітики радять Україні домовлятися з Кремлем, каже заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в інтерв’ю LB.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС сказали, коли говоритимуть із Росією

“Але ми це бачимо лише в аналітичних доповідях жодного разу чогось подібного ми не чули ані від президента Байдена, ані від його адміністрації. Навпаки, у Вашингтоні нам кажуть, що Україна сама визначатиме умови початку будь-яких переговорів. Ці ж слова лунають і від лідерів “Групи семи”, сказав він.

Наративи про припинення вогню небезпечні. Президент України Володимир Зеленський вже казав, що Україна не піде на переговори на умовах Росії.

“До того моменту, як Україна не звільнить свої території і не дійде до ситуації хоча б станом на початок відкритої російської агресії, про жодні подібні домовленості щодо режиму тиші не може й бути мови. Припинення вогню саме по собі не може бути передумовою для ведення мирних переговорів”, наголосив Жовква.

Колишній канцлер Німеччини Ґергард Шредер, якого називають другом президента Росії Володимира Путіна заявив, що Путін хоче знайти рішення шляхом переговорів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав, що всі заяви російських окупантів про “готовність до діалогу” є димовою завісою, керівництво РФ зараз націлене тільки на подальшу війну.