В Одесі протестували японську систему очистки води: як це було і що з того вийшло (Відео)

Очищувальний пристрій

Повномасштабна війна росії проти України

Загалом Одеса отримала 33 пристрої. Серед них фільтри для питної, технічної води та пом’якшувачі

Комунальники підключають мобільні системи очищення води. Пристрої – пересувні, працюють на генераторах. Тож до забору проб – готові за лічені хвилини.

“Приймач води з фільтром для грубої очистки води, щоб не потрапила всяка груба річ”, – демонструє майстер дільниці КП “Сервісний центр” Андрій Бурденко.

Далі вода очищується тричі, зокрема, надтонкою мембраною – від вірусів.

“Вода проходить три стадії фільтрації по двох лініях: механічний фільтр, вугільний фільтр та ультрафільтрація з’єднується в одну лінію і на видачі виходить чиста вода”, – пояснює майстер дільниці КП “Сервісний центр” Андрій Бурденко.

Аби підтвердити якість, проби направляють на аналіз. Для порівняння: звичайну дренажну та дві порції – після фільтрації.

“Одна була проба води для нормування як питна вода, а наступна була відібрана, як технічна, після іншої очищення. Усього було відібрано 3 проби. Ці проби досліджуватимуться на мікробіологічні показники, вірусологічні показники, токсикологічні показники”, – зазначила лікарка загальної гігієни Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Демченко.

Аналогічні проби води брали й у ставках парку Перемоги, які наповнюються з артезіанської свердловини. Результати виявилися позитивними.

“Вода питна, очищення спрацьовує настільки, що всі показники відповідають нормі”, – наголошує фахівчиня.

Системи очищення одесити отримали як гуманітарну допомогу від японського міста-побратима Йокогами. Її передали на випадок, якщо водопровідною водою користуватися буде неможливо, як це сталося у Миколаєві після масштабного ворожого обстрілу.

“Це одне з основних та слабких місць будь-якого міста. Тим більше Одеси, мільйонного міста, дедалі відвертіше завдають ударів по об’єктах громадянської інфраструктури, ми маємо готові до всього, на жаль. Тому поставили перед собою таке завдання знайти альтернативні способи у разі такої проблеми, як забезпечити питною водою”, – каже Геннадій Труханов, міський голова Одеси.

Як альтернативними джерелами постачання води в Одесі можна користуватися бюветами – їх у місті 16, ще 4 планують відкрити найближчим часом. Утім кожен здатен дати 20 кубометрів на добу. Для мільйонного міста цього замало. Тож японські пристрої можуть стати у пригоді.

“Ці системи мають працездатність десь близько 600-700 кубів води на добу. Як визнаєте, добова потреба однієї людини це три літри. Ну, порахуйте, будь ласка”, – зауважила директорка департаменту одеського міського господарства Наталія Мостовських

Загалом Одеса отримала 33 пристрої. Серед них фільтри для питної, технічної води та пом’якшувачі.

Система очищення води може працювати переважно на прісних водоймах: річках та озерах, а от море, на жаль, використовувати не вдасться, адже воно надто солоне.

Результати дослідження рідини, відібраної для тестового фільтрування, будуть готові приблизно за 3 дні. Утім чиновники переконані в гарному результаті, тож скуштували склянку відфільтрованої одразу.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса, “5 канал”