“Західні еліти не билися на брудних вулицях міст. Їм не зрозуміти гопника Путіна” – чеський кримінолог Петр Пойман

Російська Федерація наскрізь просякнута культурою криміналу, яка зародилася в царські, й крізь радянські часи дійшла до сучасності. Володимир Путін і його оточення пройняті цієї культурою і сповідують її принципи обману, погроз і агресії. Але для Кремля ця поведінка, підпорядкована імперській ідеології, яка просякує все російське суспільство. Народам Росії слід допомогти звільнитися від імперського гніту і вилікуватися від пропаганди, бо інакше на сусідів РФ чекають нові війни, геноциди та військові злочини, вчинені росіянами. Про це Gazeta.ua розповів чеський волонтер і кримінолог Петр Пойман.

В одній зі статей ви пишете, що в Росії сформувалася масова кримінальна культура, частиною якої є сам Путін і його оточення. Культ насильства і принижень частина спадщини СРСР, ГУЛАГу, чи звідки це йде?

Формування розпочалося давно, під час Російської імперії. Ще тоді зародилося різні цехи бандитів, професійних жебраків. Прошарків, які жили поза законом. Відтоді формувалася кримінальна культура – бандити вважали, що їхній спосіб життя правильний. Мають моральне виправдання для насильства і грабунку. Не приймали життя за законом, за людськими нормами.

За радянської влади і за її допомоги процес набув небачених масштабів. Злодійський світ періодично виступав в опозиції до влади або працював на неї. Сталінський НКВС взяв їх під контроль, влаштував в систему управління таборами ГУЛАГу. Процес дійшов до наших днів і має продовження в сучасній Росії.

Чи це унікальне явище в царській Росії, чи подібні практики були раніше поширені в Європі?

Подібні рухи були свого часу практично по всій Європі. Але ніде не набрали такого масштабу, проникнення в різні сфери життя. Не мали такого впливу на суспільство.

Схожі рухи виникали в різних великих містах Європи в різний час. Були переважно поширені в соціально ізольованих групах. Де діяли внутрішні правила, а ненормальна, тобто девіантна, поведінка, була нормою. Переважно бандитизм як сфера діяльності зароджувався в бідних соціальних групах, етнічних меншинах. Але всюди мав локальний вплив, і з цим намагалися боротися. Стосувався відносно невеликої групи людей.

У Росії всюди можете почути “блатний шансон”, таке культивується. Із людини, яка сиділа, роблять героя, романтизують

У Росії бачимо, що кримінальна культура впливає на все суспільство. Всюди можете почути “блатний шансон”. Таке культивується. Із людини, яка сиділа в тюрмі, роблять героя, романтизують. Діють групи АУЕ (абревіатура з “арестантский уклад един” – неформальний рух та ідеологія молодіжних банд дітей і підлітків. Gazeta.ua) та інші схожі. У процес включені різні спортивні клуби, де вирощують нових бандитів. Кар’єрна драбина для молоді в бідних етнічних регіонах. Кримінал ідеалізують у фільмах, дії виправдовують. Молоді показують, що таке життя заслуговує поваги і захвату. Люди ростуть в суспільстві, де відповідна поведінка приймається.

Путін виріс у бідному суспільстві, де кримінальна культура шанувалася. На повагу заслуговували ті, хто вмів битися, відповідав на силу силою, не приймав компромісів, бо то слабкість

Путін виріс у такому суспільстві. Нам відносно мало відомо про його молоді роки в Петербурзі. Але знаємо, що жив бідно, в суспільстві, де кримінальна культура шанувалася. На повагу заслуговували тільки ті, хто вмів битися на вулиці, відповідав на силу силою. Там не приймали компромісів. Бо то слабкість.

Лідери Європи не можуть зрозуміти цю ментальність. Французький президент Еммануель Макрон виріс з золотою ложечкою в роті. Навколо нього була повага, дискусії, філософія, гра на фортепіано. Німецький канцлер Олаф Шольц адвокат із заможної гамбурзької родини текстильних купців. Західні еліти вчилися в найкращих школах та університетах. Інший світ. Не билися на брудних вулицях міст. Їм не зрозуміти гопника Путіна.

У Росії влада не звертала уваги чи сама формувала таку кримінальну атмосферу?

Це була частина щоденного життя, яку приймали як даність. Іноді боролися, іноді – використовували. Навмисне не вирощували, але дозволяли існувати, а то й культивували в різні часи.

За Сталіна кримінальники були елементом контролю над в’язнями ГУЛАГу. Після Другої світової війни, за Хрущова і Брежнєва, коли в СРСР розквітла корупція, були радше в опозиції до влади, хоча теж час від часу співпрацювали з КДБ. Багато з них стали частиною корумпованої системи, де, з одного боку, була партійна номенклатура й цеховики (підпільний підприємець в СРСР в період з кінця 1980-х. Gazeta.ua), а з іншої – радянський ринок із дефіцитом товарів. У 1990-х їх знову взяли під контроль ФСБ. Стали на початку 2000-х силовою ланкою для боротьби влади проти того, що в Кремлі називали “оранжевыми революциями”.

Часто бандитами стають сироти, люди з неблагополучних сімей, які готові на все, нічого не цураються. Їхніми руками борються проти небажаних людей і структур. Їх можна кидати на боротьбу проти інакомислячих. Тепер використовують у війні проти України.

Якби російська влада хотіла б знищити ці кримінальні структури, легко б це зробила в раніше авторитарній, а тепер тоталітарній країні.

Путін – виходець зі спецслужб. Для нього гроші грали свого часу важливу роль. Але провідною була і залишається ідеологія імперіалізму

Російська влада інкорпорувала організовану злочинність в неформальні силові структури держави?

Так. Путін – виходець зі спецслужб. Для нього гроші грали свого часу важливу роль. Але провідною була і залишається ідеологія імперіалізму. Організована злочинність теж їй підпорядкована. Бачимо величезні фінансові втрати російської еліти, які крали все життя. Гроші відійшли на задній план, бо імперіалізм виявився домінуючим.

За Віктора Януковича організована злочинність в Україні теж пробувала захопити владу. Але в неї не було ідеології, лише бажання збагачення.

Чи можна говорити, щоб Путін прийшов до влади, бажаючи збагачення, але з роками в Кремлі почав бачити себе в ролі провідника імперіалізму?

Складно говорити, але для Путіна великим ударом був розпад СРСР. Імперська ідеологія була з ним завжди. Просто більше прихованою на ранній стадії.

Але тут проблема не тільки в Путіні. Сама Росія в кордонах, які займає, може бути тільки імперією проводити експансіоністську політику, воювати, вести агресії щодо сусідів. Тому там навіть хороший керівник з часом із принца перетворюється на дракона.

Нічого спільного, крім імперської ідеології, не мають Владивосток з Кубанню, Карелія з Кавказом. Росія – колоніальна країна, яка викачує ресурси в центр

А чому Росія повинна весь час проводити експансіоністську політику?

Бо це дуже велика країна з різними регіонами, які об’єднує лише насильство та страх. Нічого спільного, крім імперської ідеології, не мають Владивосток з Кубанню, Карелія з Кавказом, Москва з Забайкальським краєм. Росія – колоніальна країна, яка викачує ресурси в центр. Вона б могла бути нормальною, якби була справді федеративною на зразок США. Де кожен регіон вкладає свої ресурси в розвиток.

Тому це питання, чи можливо при нинішній формі правління Росії вижити – без імперського комплексу, насильства щодо її народів, і війн із сусідами? Бо без насильства в регіонів виникне питання, чому маємо бути разом і жити так погано? Чому все вирішує далека Москва, а не можемо вирішити на місцевому рівні? Історія показує, що в теперішніх кордонах Росія завжди загрожуватиме сусідам. Демократія в історії Росії завжди була короткою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Кремль розпалює ще одну війну, щоб відвернути увагу від України” косовська журналістка

Коли Росія програє війну проти України, там можуть початися процеси дезінтеграції та розпаду?

Одна з можливостей. Питання: як таке може відбуватися, наскільки мирно? У Празі недавно відбулася конференція “Форум вільних народів Росії”. Стосувалася звільнення народів РФ від імперського гніту Москви. Те, що раніше здавалося неможливим, немислимим, після 24 лютого стало темою, на яку слід звертати увагу. До цього слід готуватися, щоб не застало зненацька.

Провідні світові лідери та експерти, міжнародна спільнота, має бути готовою до процесів дезінтеграції.

Як вплинуло на становлення сучасної Росії виховання Путіна в підворіттях Петербургу і взаємодія з організованою злочинністю в 1990-х?

Для нього це не тільки спосіб поведінки і вирішення проблем, але багато в чому пояснює зовнішню політику Росії слабких не поважають, непорушність кордонів – фікція, не дотримуватися угод мудро.

У такій російській системі перша особа має гігантське значення. Якщо керівник був жертвою насильства в ранньому віці, вірогідно стане теж насильником. Жертви насильства здебільшого самі стають насильниками.

Єдине, що хвилює Путіна – захист власного життя і здоров’я, а також найближчого оточення

Людина, яка живе в тому суспільстві, спілкується з відповідними особами, у неї складаються інші норми поведінки, ніж ми звикли. Людина з таким досвідом не бачить нічого поганого в убивствах, якщо хтось заважає досягненню цілей. Знищення людей в такій парадигмі нормальне. Єдине, що хвилює – захист власного життя та здоров’я, а також найближчого оточення. Всі решта мають беззаперечно підкорятися його волі. Так класично формується фашистська природа влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Маємо готуватися до довгої війни. Бачимо, що робить артилерія на полі бою” боєць Ян Трчка

Чому в Україні, яка вийшла з того самого “радянського бараку”, не склалася подібна кримінальна культура?

Насправді, Україна була під впливом цієї культури теж, як і всі пострадянські країни. Але в кожної є особливості, які більше чи менше протидіють.

В Україні розвинена особиста свобода. Українське суспільство дезорганізоване, а російське централізоване та жорстко підпорядковане ієрархії.

Український кримінал схожий на мафію на півдні Італії. Їх ціль “заробити”. А через корупцію у владі діставати вигідні угоди та умови для збагачення. У них немає намірів експансії закордон, жодних імперських амбіцій.

Коли ФСБ підривала будинки в Росії в 1999 році, щоб привести Путіна до влади, були перші дзвіночки

Чи можна було зупинити Путіна, коли прийшов до влади або на початках?

Мабуть. Ще коли ФСБ підривала будинки в Росії в 1999 році, щоб привести Путіна до влади, були перші дзвіночки. Уже тоді ті, хто хотів дивитися правді у вічі, робили це. Але США і ЄС було зручно не помічати арешту Михайла Ходорковського, захоплення телеканалів, війну та геноцид у Чечні, неприкриту агресію проти Грузії в 2008 році. Коли неприємно дивитися на злочини, відвертають очі. Це ж не громадян країн Заходу убивали і катували. А політикам на Заході важко пояснювати виборцям, чому наші солдати мають гинути за чужу країну, за чеченців, росіян, грузинів чи білорусів.

В Європі політичні лідери не мають досвіду спілкування та стосунків із кримінальниками. Європейським лідерам не зрозуміло, чому не встановлювати інституції, від яких всі виграють, не запровадити прозорі правила гри, з якими всім легше. Натомість кримінальники граються чужими для себе правилами, їх ціль – “кинути”, “розвести”, залякати.

Який може бути діалог із Чикатилом? (Андрій Чикатило – один із найвідоміших радянських серійних вбивць. Gazeta.ua). Уявіть, його арештували, розповіли, що не можна вбивати, це погано і відпустили. Він зупиниться? Ні. На нього не подіють розмови. Не існує іншого виходу проти насильника, лише сила і примус. Не може бути жодного компромісу. Історія з Путіним показує, що тоді він може включити задній хід.

Тільки військовий поставки зброї Україні та розгром російських військ можуть зупинити Путіна

Зараз його поведінка еволюціонувала і потрібні дуже серйозні кроки, щоб він щось зрозумів. Арешт грошей, санкції вже не мають бажаної дії. Тільки військовий поставки зброї Україні та розгром російських військ можуть зупинити Путіна.

Як учасник моніторингової місії ОБСЄ бачили, що Росія проводить геноцид на окупованих територіях України?

Я був в моніторинговій місії на Донбасі до 24 лютого. Факти геноциду розпочалися на окупованих територіях після вторгнення. Коли я був там, то на Донбасі була лише катастрофічна гуманітарна ситуація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Крах Російської імперії залежить від України” Ах’яд Ідігов

Звідки ці звірства в російських військових, така ненависть і садизм?

Це для них нормальна поведінка. Просто, ми не хотіли її бачити. Послухайте, що говорить військовий злочинець Ігор Гіркін. Недавно була новина, що гауляйтер окупаційної адміністрації, мужик 40 років, жив у примусовому “шлюбі” з 17-річною. В інтерв’ю Гіркін каже, що таких людей не звільняв би. Мовляв, дрібниця. Для них нормально. Якщо виконуєш накази і робиш все, що від тебе вимагають, значить можеш все інше. Тому сексуальне насилля поширене. Величезна трагедія для жителів окупованих територій.

Росіяни, які їдуть на війну, переважно низи. У багатьох знесло дах

Багато російських військових вживають наркотики, а потім роблять злочини чи йдуть у бій. Вони самі по собі є загрозою для оточуючих. Росіяни, які їдуть на війну, переважно низи суспільства. Були все життя ніким, займалися низькооплачуваною роботою, над ними знущалися, мали за ніщо. Тут вони отримали величезну владу – вирішувати долю людей. У багатьох знесло дах.

Багато з них народилися в соціально ізольованих групах, де насильство – звичайна форма поведінки, вирішення суперечок. Багато навіть не уявляють, що можна інакше вирішувати проблеми. Зараз у них вся влада в руках. Роблять все, на що здатна їхня хвора психіка. У Мелітополі 27 липня місцеві виявили рештки 13-річної дівчинки, яка зникла безвісти на початку місяця. Тіло дитини закопали у міському парку, на майданчику для вигулу тварин. Є підозри, що її зґвалтували. Родина підозрює членів російсько-окупаційних військ.

На початку окупації Донбасу росіяни теж проводили репресії проти всіх хто, був незгодний, щоб зламати опір. Тепер повторюють ту ж практику на всіх окупованих територіях?

Так, тільки зараз значно більший масштаб і швидкість репресій. Тому такі вражаючі злочини. Більше людей залучено. В результаті бачимо дуже страшні картини. Боюся того, що відкриється, коли звільнимо окуповані нині території півдня України. Будуть жахливі кадри і свідки, які вижили, нам розповідатимуть шокуючі історії. У росіян там було більше часу, ніж у Бучі. Теж мали змогу зробити більшу кількість злочинів і ретельніше приховати сліди.

Якого масштабу військової поразки має знати Росія, щоб під Путіним захиталося крісло?

Звільнення півдня та Харківщини буде достатньо сильним ударом. Важко сказати, коли саме впаде та соломинка, яка зламає хребет верблюду. Деякі експерти кажуть, якщо росіяни втратять Херсон, буде крах усього. Водночас, не знаємо як на ослаблення Росії будуть реагувати кавказькі республіки, чи не почнуть боротьбу, що буде в Білорусі серед противників режиму Лукашенка. Відповідь залежатиме від багатьох факторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Кремль використовує військовополонених для шантажу” комунікаційна директорка “легіонерів” Абігейл

У статті для “Майдан Моніторинг” ви писали, що наступним кроком, якщо Росія зазнаватиме поразки, може бути використання ядерної зброї. Чи побачимо зміну в поведінці перед таким кроком і що може зупинити їх перед згубним кроком?

Зробив цей висновок, аналізуючи мислення Путіна. Він міг видати наказ про масове вторгнення в 2014 році й досягнути того, чого зараз не зміг із меншими силами. Міг тоді захопити більшу частину України. Але цього не зробив, бо не дозрів психологічно. Ще не був у тій стадії деградації.

Путін психологічно деградував, щоб зважитися на вторгнення, може теж дійти до наказу про використання ядерної зброї

У цьому році дійшов до рішення про повномасштабне вторгнення. Вочевидь, повірив у власну брехню, що зможе легко досягнути цілей. Якщо вважатиме, наче все втрачено, може піти на такий крок.

В Україні та центральній Європі розуміють, що домовлятися про мир на умовах Росії під загрозою ядерного шантажу не можна. Це просто відкладання нової війни. Тож зараз слід використовувати всі можливі шанси і нагоди, щоб Росія цілковито програла, щоб путінський фашистський режим посипався.

Один із головних противників розпаду Росії Америка. Як переконати США та країни західної Європи, що фашистська Росія, яка постійно воює з сусідами та чинить геноциди, гірше, ніж її розпад?

Розпад Росії не може відбутися без бажання народів, які її населяють. Треба дивитися, як будуть реагувати на військову поразку РФ. Вони живуть у страшенній скруті, під тими ж жорстокими санкціями. Зараз не піднімають голову через страх терору і пропаганду. Ніхто не хоче потрапити під роздачу.

Розумію страх тих, хто боїться, що на території Росії виникне ряд нових держав. Із кожною доведеться домовлятися. Існує загроза громадянської війни, використання ядерної зброї. Але, наскільки розумію, можливість застосувати цю зброю все рівно в руках Москви. Так само, як було в СРСР, коли ядерні бомби були в Україні чи Казахстані, але їх запуск контролювався зі столиці. Це була одна з причин, чому інші країни віддали ядерні арсенали.

У випадку розпаду Росії не можна виключати перспектив громадянських війн і війн із сусідами

Було б краще якби в 1990-х Росію денуклеаризували. Цього Заходу треба буде домагатися в майбутньому. У випадку розпаду Росії не можна виключати перспектив громадянських війн і війн із сусідами. Що в деяких із нових країн до влади прийдуть неадекватні лідери. Там у регіонах немає середнього класу, хороших керівників, демократів. Тому розбір Росії вимагає дуже серйозної підготовки і трансформації цього простору згодом.

Наскільки складно буде вилікувати росіян від імперської пропаганди, яка їм насаджувалася десятиліттями?

Єдиний спосіб – доносити інформацію, пояснювати. Мені не раз було цікаво поговорити з людьми під впливом пропаганди в так званій ДНР. Зауважив одну річ вважають себе нікчемними. Завжди говорили: як наверху вирішать, так і буде, від нас нічого не залежить.

Коли пояснимо, що вони здатні формувати своє життя, причинно-наслідкові зв’язки дій і бездіяльності, все безглуздя ідей про “Новоросію”, “русский мир”, то, може, відкриють очі. Треба їх водити по місцях масових злочинів.

Зміни ставлення бачимо в багатьох регіонах сходу і півдня, де до 2014 року були проросійські сентименти. Потім війна Росії та військові злочини показали справжнє лице “русского мира”. Після 24 лютого багатого людей вилікувались від цього під ударами російських ракет, артилерії і авіабомб. Коли їх домівки згоріли, а рідні загинули. Дорогою ціною прозріли.

На території самої Росії буде складна робота. Але коли відключиться постійний потік пропаганди, їм покажуть реальні звірства російської армії, коли міжнародне співтовариство почне займатися ними, може, щось і вдасться. Маю на увазі, не військових злочинців, а обдурених пропагандою. В перспективі можна вилікувати, але дуже тривала робота. Ще в 1949 році багато німців вважали Гітлера великим лідером. Попереду багато роботи на десятиліття.