Зарплата за час відпустки: Мінекономіки пояснило, коли її мають виплачувати

Заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до її початку, якщо інше не передбачене трудовим або колективним договором.

Про це свідчить коментар Мінекономіки до закону 2352-IX.

“Таким чином заробітна плата за весь час відпустки в загальному випадку повинна бути виплачена не пізніше моменту початку відпустки. Моментом початку відпустки доцільно вважати нуль годин нуль хвилин першого календарного дня відпустки, зазначеного в рішенні про її надання”, йдеться в коментарі.

Трудовим або колективним договором можуть бути встановлені інші умови здійснення такої виплати, зауважили в Мінекономіки. Закон прямо не визначає заборони можливості визначення в колективних чи трудових договорах термінів виплати, що припадають на період після початку відпустки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні рекордно зріс рівень безробіття звіт Нацбанку

Водночас відповідно до статті 9 КЗпП умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно із з законодавством України про працю, є недійсними.

Як правило, умови, в тій частині договорів про працю, щодо відтермінування належних працівникові виплат на більш пізній момент вважають гіршими порівняно з умовами виплати їх у гарантований законодавством термін або раніше.

“З метою уникнення конфліктів і спорів вважаємо недоцільним при укладенні договорів вносити до них положення, що не відповідатимуть нормам статті 115 КЗпП”, додали в коментарі.

У серпні на українців чекає кілька змін. Купити антибіотики можна буде лише за рецептом. Навчальний рік для студентів розпочнеться раніше.

Проте тарифи на газ і тепло залишаться незмінними, а в НБУ прогнозують стабілізацію курсу долара.