В Україні фіксують рекордні показники тяжкого перебігу коронавірусу: подробиці (Відео)

Коронавірус

Коронавірус та карантин

Центри масової вакцинації населення від COVID-19 нині працюють без вихідних

Українці гинуть не лише на війні з росією. COVID-19 нікуди не зник, і нині фіксують рекордні показники тяжкого перебігу недуги. Нову хвилю захворюваності очікують уже на початку осені. У Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що вакцин достатньо, а пункти щеплення працюють. Та от українці через російське вторгнення припинили вакцинуватися, хоча багатьом уже час колоти третю, бустерну дозу. Детальніше про чергову хвилю коронавірусу та підготовку до неї, дізнавався журналіст “5 каналу”.

Киянка Марія нині прийшла вколоти бустерну дозу вакцини від коронавірусу. Каже, вирішила зміцнити імунітет, бо вже чула, що коронавірус став лютішим. Про це заявили у вітчизняному Міністерстві охорони здоров’я. Попри те, що хворіють на коронавірус нині в Україні рідше, побільшало випадків тяжкого перебігу хвороби.

“Ті, тяжкі випадки, які пов’язані вже з госпіталізацією і з ускладненнями, зараз у співвідношенні з виявленими випадками, вони становлять десь половину”, – каже керівник національної програми імунізації ЦГЗ МОЗ України Олександр Заїка.

Бо люди звертаються до лікаря переважно вже тоді, коли відчувають сильні симптоми коронавірусу. Та нині потрібно бути уважнішими до себе.

“Вірусні захворювання, у тому числі коронавірусна хвороба, вона має здатність до поширення і розповсюдження, і зростання рівнів саме в осінньо-зимовий період. Хочемо наголосити на тому, щоби не чекати цього періоду. Якщо не вакцинувалися бустером – ідемо вакцинуємося бустером, якщо не отримали базовий курс – ми завершуємо свій базовий курс”, – додав Олександр Заїка.

І центри масової вакцинації населення від COVID-19 нині працюють без вихідних як у лікарнях, так і в торговельних центрах.  Бо у березні-квітні через рашистське вторгнення вакцинуватися приходили одиниці. Нині ж люди почали вже активніше записуватися на щеплення, каже співробітниця центру.

“У нас сьогодні 42 вакцинації. 39 – Pfizer, 3 – CoronaVac. В середньому у нас десь біля 60 людей”, – додала співробітниця Центру масової вакцинації населення від COVID-19 Марія Фінчук.

І такі показники удвічі менші від тих, які були до повномасштабного вторгнення рф. Однак воно ніяк не вплинуло на кількість вакцин. Поставки все одно відбуваються. Тож щепитися українцям є чим, і запасів вистачить надовго.

“Цими вихідними було розподілено чергову партію вакцини від виробника Pfizer, яку ми отримуємо у рамках співпраці з механізмом Covax, і вона вже є у більшості регіонів. Нам потрібно захищатися саме зараз, і у разі, якщо ми не отримали базовий курс з двох вакцинацій проти коронавірусної хвороби  довакцинуватись, і завершити свій базовий курс”, – підсумував Олександр Заїка.

Усього ж в Україні від коронавірусу повністю вакцинувалися понад 15 мільйонів людей, а от бустерну дозу вкололи лише 2 мільйони з усієї країни. Та здоров’я треба берегти – воно ще знадобиться для протистояння ворогу.

Юрій Пугач та Ігор Костюк, “5 канал”

Читайте також: Коронавірус досі існує: Кабмін продовжив карантин у країні до кінця літа

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.