Склади окупантів продовжують злітати у повітря, а армія дронів уже на передовій – хроніка 161 дня війни (Відео)

Дрон для ЗСУ

Повномасштабна війна росії проти України

Щоби HIMARS бачили куди цілити, працює військо дронів

Окупанти готуються лізти в братську могилу на правому березі Херсонщини. В управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ пояснили, чому всі дії ворога на півдні вже приречені на поразку. росія формує ударну групу в Херсонській області, але вона гарантовано залишиться без будь-якого посилення технікою чи боєкомплектом. Адже всі склади БК нині або на лівобережжі, або на правому березі, де до українських позицій не більше 30-40 кілометрів. Що точно не врятує їх від точкового влучання HIMARS. В Страткомі натякнули, що мають дані про два великих скади на півночі та північному сході, які нині підтримують формування ворога на передових позиціях. Тож коли не стане і їх загарбники точно не зможуть посилитися з рухом розбитими мостами чи понтонними переправами. Утім, поки що окупанти й надалі вважають, що ЗСУ не зможуть прорвати їхню оборону.

“Обстановка в операційній зоні на Південнобузькому напрямку напружена і динамічна у розвитку. Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Створює ударне угруповання на Криворізькому напрямку, має на меті не допустити прориву наших військ, планує контрнаступальні дії для виходу на адміністративний кордон Херсонщини”, – повідомив речник ОК “Південь” Владислав Назаров.

Але вихід поки що має лише українська артилерія. У ніч проти середи на Херсонщині злетіли в повітря ще два польових склади в Бериславському районі та біля Чорнобаївки. Знову спалахнула і нафтобаза неподалік тимчасово окупованого Донецька. А Збройні Сили демонструють, що надзвичайно помічні HIMARS досі працюють і працюватимуть на передовій. У Пентагоні вкотре спростували заяви російських паркетних генералів, які мало не щодня звітують про знищення американських далекобійних систем. Але у відповідь – лише нові відео, де у бік ворога летять одразу понад два десятки ракет.

Щоби HIMARS бачили куди цілити, працює військо дронів. На передову рушили перші 20 розвідувальних безпілотників FlyEye У Держспецзв’язку повідомляють, що через платформу UNITED24 зібрали понад 751 мільйон гривень. Третину витратили на дві станції управління, два десятки FlyEye, близько вісімдесяти мультикоптерів Matrice та наземні системи для ударних дронів Warmate. FlyEye, які вже рушили до ЗСУ можуть літати зі швидкістю до 160 кілометрів за годину і не потребують пускової установки. Нині для Армії дронів вже передали пожертви з 74 країн світу. Найбільше з України, США, Канади, Великої Британії, Німеччини, Ірландії, Франції, Швейцарії, Австралії та Ізраїля.

“Високоточна зброя – це гарно, але приціл цієї високоточної зброї – це і є розвідувальні засоби. І такі розвідувальні засоби як безпілотники дуже нам потрібні. Ось щоби ми знищували супротивника, там, наприклад, HIMARS нам потрібно мати на кожен HIMARS ще десять FlyEye”, – каже військовослужбовець ЗСУ Леонід.

Технічний директор UkrSpecSystems Олександр Чендеков зауважує: “Безпілотні літальні апарати коштують незрівнянно дешевше, ніж коштують людські життя. Завдяки безпілотним літальним апаратам ми можемо робити таку розвідку, при виконанні якої іншими засобами ми мали би людські втрати”.

І з кожним новим оком у небі ворогів стає дедалі менше. За минулу добу дерев’яний парадний однострій приміряли ще 180 окупантів, також знищено 6 танків, 8 бойових броньованих машин, 3 артилерійські системи, система протиповітряної оборони, одиниця спецтехніки та вісім одиниць автомобільної техніки. Підбито ще один російський безпілотник та 6 крилатих ракет.

У Харківській області тривають бої. Ворог цілить із танків, ствольної та реактивної артилерії уздовж усієї лінії зіткнення. Б’є з повітря та веде повітряну розвідку. Але у відповідь наші РСЗВ не роблять пауз. Військовослужбовці кажуть, що попри всі спроби російського прориву та постійні обстріли вони чекають команди на контрнаступ. І готуються до звільнення всіх українських територій.

“Звичайно, звільняти землю, звичайно хочеться. Це ж наша земля”, – ствердив військовослужбовець ЗСУ Сергій.

А за кілька десятків кілометрів від позицій села Харківщини, в яких досі залишаються мирні мешканці. На вулицях зруйновані росіянами будівлі, а на дорогах знову діти, виховані війною. Зі своїми маленькими блокпостами, де можна вітатися з вже добре знайомими військовими. А поруч саморобні шанці, які, на жаль, дедалі частіше стають малечі у пригоді.

“Отам у мене окоп. Я стрибаю, коли бомблять. Ну вже не дістають снаряди”, – розповідає місцевий житель Олексій.

Військовослужбовець ЗСУ “Кузнєц” підсумував: “Діти це ж наше майбутнє, вони розуміють за що ми боремося, і вони проти москаля, ви ж бачите. Все буде Україна”.

Олексій Пасак, “5 канал”

Читайте також: “Десь було дуже боляче”: одразу чотири HIMARS випустили ракети по російських окупантах – видовищне відео

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.