Членство України в НАТО не може бути предметом компромісу з путіним – Порошенко

Порошенко

Повномасштабна війна росії проти України

Порошенко наголосив, що Україна потребує міжнародної підтримки у майбутніх переговорах з росією

Єдина гарантія безпеки для України є членство в Північноатлантичному альянсі та його договір про колективну безпеку. Тому країни НАТО не повинні дозволяти путіну шантажувати себе, вимінюючи припинення війни на відмову України стати членом Альянсу. Про це Петро Порошенко сказав в інтерв’ю американському журналу Newsweek.

Порошенко наголосив, що Україна потребує міжнародної підтримки у майбутніх переговорах з росією.

“Я ненавиджу ідею двосторонніх переговорів з путіним. Україна має бути разом зі своїми партнерами”,- сказав він.

Автор статті нагадав, що росія вимагала від НАТО виключити Україну з майбутнього членства, але Альянс публічно залишався відданим своїй політиці відкритих дверей. Крім того, майбутнє членство в НАТО та Європейському Союзі є нормою Конституції України, а понад 70% українців, за даними соціологів, підтримують приєднання до цього трансатлантичного альянсу.

“Ніхто не може нас зупинити”, – підкреслив Порошенко.

“Єдиний документ, який може гарантувати нашу безпеку – це п’ята стаття Організації Північноатлантичного договору”, – додав він, маючи на увазі зобов’язання НАТО щодо колективної оборони.

“Не дайте, будь ласка, шантажувати росії Захід”, – звернувся Порошенко до іноземних лідерів.

“Загалом не довіряйте путіну і не бійтеся путіна. Це два головні фактори для встановлення миру та перемоги у війні”, – підкреслив п’ятий Президент України.