Попри погрози: як відбувся історичний візит Пелосі на Тайвань, що спричинив напругу між США та Китаєм (Відео)

Ненсі Пелосі і Цай Інвень

Напруга навколо Тайваню

Візит Пелосі до Тайваню тривав неповну добу

Китай розпочав військові навчання у трьох акваторіях навколо Тайваню. Маневри стартували одразу після прильоту Ненсі Пелосі на острів. Там американська посадовиця вже зустрілася з президенткою Тайваню та отримала найвищу нагороду. Ця поїздка спровокувала нову хвилю загострення відносин між США та Китаєм.

Це сирени повітряної тривоги у Китаї. Пекін направив винищувачі до Тайванської протоки. Десятки винищувачів ВМС США підняли з баз в Японії. Вони летять у бік Тайваню. У цей час борт спікерки Палати Представників США Ненсі Пелосі дав запит на посадку і почав знижуватися над аеропортом острова Тайвань.

Ненсі Пелосі таки приїхала на острів. Це справді історичний візит – уперше за 25 років американський представник такого рівня відвідав Тайвань.

“Візит нашої делегації на Тайвань вшановує непохитну відданість Америки підтримці динамічної демократії Тайваню. Наші переговори з керівництвом Тайваню ще раз підтверджують підтримку нашого партнера та просувають наші спільні інтереси, зокрема щодо вільного та відкритого Індійсько-Тихоокеанського регіону”, – заявила спікерка палати представників США.

Місцеві жителі Пелосі зустрічали в масках кольорів українського прапора. Та з плакатами – Ласкаво просимо до Тайваню. А на торгових центрах підсвітили написи – Тайвань любить Сполучені Штати.

“Ми свідки історичної події, тому що від 1997-го Сполучені Штати не відправляли нікого такого високого рангу. Коли я дізнався, що Ненсі може приїхати сьогодні до Тайваню, був дуже щасливий і мріяв побачити це на власні очі. Вона підтримує демократію, її ідеали – зрозумілі та дуже схожі на наші. Тайвань – вільна і незалежна країна”, – наголошує житель Тайваню Аббі Тінг.

Пекін обіцяв не сидіти склавши рук, якщо Пелосі таки прилетить до Тайваню, адже вважають його своїм. Збройні сили Китаю значно збільшили активність кораблів і винищувачів біля лінії розмежування з островом. Вони не раз вдавалися до тактичних маневрів, торкалися лінії і поверталися по колу на інший бік протоки. Тайванські літаки були напоготові неподалік. Адже Китай погрожував збити літак спікерки. Однак, коли Пелосі таки прибула, реакція Китаю була не такою суворою, як вони обіцяли.

Читайте також: Пояснюємо простими словами: чому виник конфлікт між Китаєм і США через візит Пелосі до Тайваню

У Пекіні висловили рішучий протест проти поїздки американської посадовиці. Й оголосили про початок військових навчань у трьох акваторіях навколо острову. Найбільше техніки й особового складу в Південно-Китайському морі та у найближчій до Тайваню провінції – Фуцзянь. Через навчання заборонили прохід суден у деяких частинах моря від сьогодні до 6 серпня. Крім того, у соцмережах з’явилася карта, на якій видно, що острів буде фактично заблокований китайськими військами під час екстрено оголошених навчань.

“Влада заявила, що це посягання на суверенітет і територіальну цілісність Китаю, серйозна шкода миру і стабільності у Тайванській протоці, а також серйозний хибний сигнал сепаратистським силам про незалежність Тайваню. Китай рішуче виступає проти і суворо засуджує це”, – ведучий китайського телеканалу Яо Ібінь.

Через візит Пелосі Сполучені Штати відправили чотири військові кораблі на схід від Тайваню. Серед них і авіаносець “Рональд Рейган” та ракетний есмінець. У Вашингтоні переконують: це не брязкання зброєю, а захист урядового борту, який Пекін погрожував збити. А Пелосі має цілковите право відвідати острів. Крім того, у Білому і заявили, що поважають рішення спікера Палати представників Ненсі Пелосі відвідати Тайвань.

“Президент зазвичай не коментує рішення про поїздки представників Конгресу, але, як я вже сказав, він поважає її рішення поїхати на Тайвань і вважає, що воно повністю відповідає американській політиці, яку проводять десятиліттями та підтримують обидві партії. Очевидно, що ми уважно стежитимемо за цим. Немає жодних причин, щоб цей візит став приводом для кризи або конфлікту, або приводом, який китайці можуть використати для військової акції”, – координатор  зі стратегічних комунікацій у раді національної безпеки при Білому Домі Джон Кірбі.

Ненсі Пелосі вже зустрілася з президенткою Тайваню Цай Інвень. Перед переговорами вона вручила американській посадовиці найвищу нагороду на острові – Орден Доброзичливих хмар.

“Наша солідарність з вами важлива, ніж будь-коли, оскільки ви захищаєте Тайвань і свою свободу. Ви дотримуєтесь демократії та прав людини, а також поваги до особи, яка бореться. Й одна з цілей нашої поїздки – показати світові успіх народу Тайваню. Вашу сміливість змінити власну країну на більш демократичну”, – сказала Ненсі Пелосі.

“Цього року росія вторглася в Україну, а потім безпека Тайванської протоки стала ще одним центром уваги для решти світу. Якщо у демократичний Тайвань вторгнуться, це стане серйозним нападом на безпеку всього Індо-Тихоокеанського регіону. Але ми твердо захищатимемо наш національний суверенітет і лінію оборони нашої демократії”, – зазначила президентка Тайваню Цай Інвень.

Візит Пелосі до Тайваню тривав неповну добу. Вона вже покинула острів. За майже 40 років державної служби конгресвумен США та нинішня спікерка Палати представників часто різко критикувала Китай. Одним із символів її позиції став візит Пелосі 1991 року до Пекіну. Тоді вона розлютила – і здивувала – місцеву владу. Адже розгорнула банер на підтримку жертв різанини на площі Таньаньмень. У свої 82 роки Пелосі залишається лютим критиком комуністичного режиму Китаю. Незалежність Тайваню, самі Сполучені Штати не визнали, однак Вашингтон підтримує демократичний Тайвань, а в разі китайського вторгнення – обіцяє надавати військову підтримку.

Мирослава Танська, “5 канал”.

  • Читайте також: Китайський Тайвань – чи Тайванський Китай – “Історія для дорослих” 

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.