Душ на фронті: як одеські волонтери будують мобільні прально-душові комплекси для ЗСУ (Відео)

Одеса

Повномасштабна війна росії проти України

Бойлери одна з одеських компаній постачає безкоштовно, а пралки та сантехніку волонтери купують зі знижкою

Ось такий вигляд мають прально-душові комплекси для українських захисників на фронті. Тут і бойлери, і сантехніка та все необхідне, щоби дотриматися правил гігієни навіть у польових умовах. За основу беруть морські 20-фунтові контейнери. Отримують їх безкоштовно від логістичних компаній. Над монтажем працює ціла команда.

“Я рихтувальник, я підготовлюю контейнер до фарбування, далі заходять сантехніки та електрики. Свою лепту, щось зробити. Треба допомагати, не сидіти ж вдома.  Вони до нас приїжджають, ми спілкуємось також, їм дуже подобається, вони нам вдячні”, – каже волонтер ГО “На хвилі” Олександр Готовцев.

Бойлери одна з одеських компаній постачає також безкоштовно, а пралки та сантехніку волонтери купують зі знижкою.   

“У ньому 4 душові кабіни, умивальники, дві пральні машини, двотонний бак, гідрофор та водонагрівач. Ми ще конструюємо калорифери на зимній період, щоб було тепло, чи можемо також встановити буржуйку, яка опалюється дровами”, – пояснює Олексій Маляров, керівник ГО “На хвилі”.  

Раніше робили окремо пральні та душові, а тепер збирають комплекси – так вони і в транспортуванні зручніші, й у використанні. За один цикл нагрівання води душем можуть скористатись до ста осіб. Працює такий комплекс або від електромережі, або від генератора. П’ятикіловатного цілком достатньо. 

“Все, цей комплекс вже готовий, підключаємо пральні машини, фарбуємо ззовні і відаємо хлопцям на їхні дислокації”, – розповідає Олексій Маляров.  

Після тестування системи – воду зливають і готові контейнери відправляють до бійців. Загалом волонтери вже виготовили близько 30-ти таких комплексів. На виробництво одного потрібно приблизно два тижні, а коштує він до 250-ти тисяч гривень. Грошима допомагають і великий бізнес, і звичайні громадяни.

Катерина Балкова, Ольга Дунська, Одеська область, “5 канал”

Нагадаємо, українські війська вдарили по пункту базування окупаційних військ у Чорнобаївці, а також опорних пунктах, скупченню озброєння та техніки окупантів на Миколаївщині та Херсонщині. 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.