“Бігти у кущі?”: як кияни реагують на нові правила роботи транспорту під час повітряної тривоги (Відео)

Маршрутка

Не схвалюють нововведення і водії столичних маршруток

Віднині затори – точно не найгірше, що може затримати киян у дорозі. Зі звуком сирени у столиці зупиняється весь громадський транспорт. Водії трамваїв мають висадити людей на найближчій зупинці, аби ті спустилися до сховища. А тролейбуси й автобуси можуть відчинити двері на так званих дорожніх “кишенях”. Все – заради безпеки, каже влада. Однак не всі опитані нами пасажири сприйняли таке рішення на ура.

“І куди нам бігти? у кущі?”, – обурюється жителька Києва Надія.

“Яка безпека? Ось я вийшов – ракета прилетіла. Безпечно?”, – запитує Володимир.

“Кожна тривога – 1,5-2 години. Який роботодавець буде ото мені прощати?”, – каже киянин Олег.

“А куди людям дітися? Вони ж так само будуть там стоять. Та так хоч десь доїхати можна. Так, я вважаю, це неправильно”, – наголошує Валентина.

Не схвалюють нововведення і водії столичних маршруток. Безпека пасажирів, кажуть, важлива, проте як діяти в разі загрози з неба, їм поки що не розповідали.

“Ми будем виконувати все, як положено. Як тільки люди будуть? Куди їх ховати посеред вулиці – я не знаю”, – каже водій Сергій.

“Я три години не буду стояти серед поля і куди я висаджу пасажирів? От прийшло мені в телеграмі “Повітряна тривога, Київ”. Де мені висаджувати пасажирів? На зупинці? Чи де поняв? чи де хтось із пасажирів сказав?”, – запитує водій Володимир.

“На мосту я не буду, буду старатись десь зупиниться біля підземного переходу, щоб пасажири змогли в укриття якесь зайти. Прилетить чи не прилетить, але вони в укритті, хоч якась страховка є. Це ж для безпеки”, – переконаний водій Микола.

Щоби продовжити маршрут після відбою тривоги, повторно платити за проїзд не треба. Водій чекатиме пасажирів приблизно 10 хвилин. Якщо за цей час повернутися ви не встигли, безкоштовно зможете скористатися й наступним транспортом. Контролерів про це вже попередили. Якщо система перевірки покаже, що квиток валідували до повітряної тривоги – штрафу вам не випишуть.

“Якщо ми говоримо про автобус чи тролейбус – його місткість може сягати 100 пасажирів, тобто це 100 людей у замкнутому просторі. Наша задача – забезпечити безпеку. У випадку тривоги доставити їх до зупинки, щоб вони могли перейти в укриття”, – пояснює речник КП “Київпастранс” Олег Грищак.

Та насправді до сховища поспішають одиниці. Вечірня повітряна тривога, яка застала киян під проливним дощем, змусила вийти з двох автобусів заледве десяток людей.

“Вийшов, тому що почалася повітряна тривога, по правилах автобус зупиняється. Викликав собі таксі, поїду далі на таксі”, – каже чоловік.

“Сенсу ніякого, всі все одно сидять в автобусі. З огляду на ті погодні умови, які принесе нам осінь, це взагалі нереально – стояти під дощем, стояти під снігом і не їхати – воно нічого не врятує”, – запевняє пані Світлана.

“Звісно, за руку ніхто нікого тягнути не буде. Люди самі повинні розуміти, що перебувати на зупинці в скупченні людей на відкритому просторі в час повітряної тривоги – це небезпечно для життя. Треба шукати будь-яке укриття, а не стояти натовпом на зупинці”, – зауважує речник КП “Київпастранс” Олег Грищак.

Лише за останній тиждень у Києві п’ять разів вмикали сирени. Загроза з неба за пів року анітрохи не зменшилась, кажуть у КМДА.

“Рішення прийнято на підставі тих подій, які відбуваються. У першу чергу це приклади Харкова і Миколаєва, там де зупинки транспортного засобу, пересідні вузли стають атаками росіян. ДСНС буде контролювати, поліція буде контролювати, але, я думаю, що перш за все це мають контролювати пасажири”, – каже перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник.

Метро в такому режимі працює вже давно. Та що робити, якщо тривога зупинила транспорт незадовго до комендантської години, поки що невідомо. Як владнати цю проблему, столична влада ще розмірковує.

Оксана Паращак, Юрій Усік, “5 канал”

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.