Пелосі зустрілася з президенткою Тайваню

Делегація від Сполучених Штатів Америки прибула на Тайвань, щоб підтвердити підтримку острова Америкою.

Про це заявила спікер Палати Представників Конгресу США Ненсі Пелосі на зустрічі з президенткою Тайваню Цай Інвень 3 серпня, пише Reuters.

Зараз як ніколи важлива Солідарність Америки з Тайванем, сказала Пелосі. Додала, що “рішучість США” зберегти демократію на Тайвані й в решті світу залишається непохитною.

“Ми дякуємо вам за ваше лідерство. Ми хочемо, щоб світ визнав це”, сказала Пелосі.

Вона закликала до розширення міжпарламентського співробітництва.

“Сьогодні світ стоїть перед вибором між демократією й автократією. Рішучість Америки зберегти демократію тут, на Тайвані, і в усьому світі залишається непохитною”, додала Пелосі.

Спікерка також заявила, що нове законодавство США, спрямоване на посилення американської індустрії чіпів для конкуренції з Китаєм, пропонує більше можливостей для економічного співробітництва США і Тайваню.

Цай подякувала Пелосі, що вона є одним з найвідданіших друзів Тайваню, і за її непохитну підтримку на міжнародній арені.

Президентка додала, що Тайвань є надійним партнером Сполучених Штатів і продовжуватиме працювати з США над зміцненням співпраці в галузі безпеки, економічного розвитку і ланцюжків постачання.

Ненсі Пелосі прилетіла до Тайваню 2 серпня. Це перший приліт американського високопосадовця на острів за останні 25 років. Літак Пелосі супроводжували американські винищувачі.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило про рішучий протест у зв’язку з візитом. Лідер Китаю Сі Цзіньпінь стверджує, що США втручаються в справи Тайваню. Пекін бачить острів своєю територією. Він застеріг президента США Джо Байдена від “гри з вогнем”.

Якщо Тайвань проголосить незалежність, КНР без вагань почне війну, заявляв у червні міністр оборони Китаю Вей Фенхе.

Після успішного приземлення літака в Тайвані Пелосі заявила, що її візит є сигналом непохитної відданості США підтримці динамічної демократії острова. Візит є частиною ширшої подорожі до Індо-Тихоокеанського регіону включаючи Сінгапур, Малайзію, Південну Корею та Японію.