В Офісі президента відреагували на рішення росії визнати “Азов” терористами

Полк "Азов"

Повномасштабна війна росії проти України

Рішення російських судів не матимуть жодних наслідків у міжнародному правовому полі

В Офісі президента відреагували на рішення російського суду про визнання українського добровольчого батальйону “Азов” терористичною організацією. Про це повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк.

“Трішки дивно звучить: країна, яка стоїть за крок до того, щоб бути визнаною спонсором тероризму і яка порушує будь-які правила та звичаї ведення війни, визнає когось терористичною організацією…”, – йдеться в повідомленні на телеграм-каналі Подоляка.

В ОП запевнили, що будь-які рішення в російських юрисдикціях стосовно України чи її військовослужбовців не матимуть правової цінності для світу та не позначаться на переговорному процесі щодо обміну полоненими.

“Рішення верховного суду росії (навіть звучить якось дико) взагалі ні на що не впливає і є суто внутрішнім пропагандистським продуктом”, – наголосив Подоляк.

“А світочам “російського права” розкрию таємницю: жодного добровольчого батальйону “Азов” не існує в природі з 2014 року. “Азов” – це окремий загін спеціального призначення, що входить до складу 12-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України. Частина наших Збройних Сил, яка абсолютно чітко виконувала накази, дотримувалася всіх аспектів ведення бойових дій та абсолютно чітко захищала територію своєї країни. Це ключове у розумінні ситуації: лише російська армія є окупантом на чужій території, і тому будь-які дії проти цієї армії є цілком законними. Спецзагін “Азов” діяв виключно в межах юридично вмотивованих компетенцій. Російська юрисдикція взагалі не поширюється на територію України, і тому “рішення” є правовим нонсенсом”, – написав Подоляк.

Рішення російських судів не матимуть жодних наслідків у міжнародному правовому полі, наголосили в ОП. Тоді як росія має бути офіційно визнана державою-терористом, зокрема у зв’язку з незаконним використанням внутрішньої юрисдикції для маскування свого умисного порушення прав військовополонених, наголосив Михайло Подоляк.

Нагадаємо, раніше в “Азові” також відреагували на те, що рф визнали їх “терористичною організацією”. “Азовці” закликають Держдеп США та уповноважені органи інших держав визнати рф державою-терористом.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.