Перше судно з українським зерном стало на якір у Стамбулі

Зерновоз

Україна досі намагається експортувати понад 20 млн тонн минулорічного врожаю

Перше судно з українським зерном успышно прибуло до Туреччини. Тут корабель огляне комісія за участі представників України, росії, Туреччини та ООН. Якщо під час перевірки не буде проблем, то судно продовжить рух до ліванського порту Триполі.

Напередодні суховантаж Razoni, що плаває під прапором Сьєрра-Леоне, покинув порт Одеси. Це вперше від початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого зерновоз вирушив з чорноморського порту України. 

На облавку 26 тисяч тонн вітчизняної кукурудзи. Це один із 16 кораблів, які застрягли біля берегів України від початку повномасштабної війни. Якщо його прохід буде успішним, надалі покинути порти Одещини зможуть й інші судна зі збіжжям.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

У Міністерстві оборони Туреччини повідомили, що суховантаж досяг чорноморського входу в протоку Босфор і став на якір у відведеному місці. Прибуття судна у Босфор підтвердило й Міністерство інфраструктури України.

“За ходом цього судна сьогодні спостерігали мільйони людей в усьому світі. Це той наш вклад в глобальну продовольчу безпеку, який ми робимо незважаючи на російську агресію. Союзники допомагають Україні боротися з ворогом, Україна допомагає світу боротися з голодом. Сподіваємося на експорт понад 20 млн тонн минулорічного врожаю та вже зібрано більше 6 мільйонів тонн нового, загальний прогноз нового врожаю на рівні 50-60 млн тонн”, – зауважили у Мінінфраструктури.

Як повідомляв 5.UA, ранком суботи, 23 липня, росія завдала масованого ракетного удару по Одеському морському торговому порту. Обстріляли саме ту частину інфраструктури, де було зерно, підготоване до відправлення на експорт.

Напередодні в Стамбулі були підписані угоди щодо розблокування українських портів та експорту зерна Чорним морем. Було укладено дві дзеркальні угоди в тристоронньому форматі.

Але, як бачимо, росіяни не збираються дотримуватись домовленостей. У МЗС наголосили, що цим обстрілом “путін плюнув в обличчя Ердогану та генсеку ООН”. Адже рашисти вгатили саме в ту частину Одеського порту, де було підготовлене до відправлення зерно.

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.