“Не підірвали шляхи на Кримському перешийку”: Стерненко про тих, хто здав Херсон (Відео)

КПП "Чонгар"

Повномасштабна війна росії проти України

Активіст вважає, що не було належним чином організовано оборону під час повномасштабного вторгнення

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська та активіст Сергій Стерненко обговорили, чому стала можлива окупація Херсону та оточення Маріуполя і хто має за це понести відповідальність. 

“Якщо Івана Баканова відсторонили спочатку з посади голови СБУ з формулюванням “за те, що він не виконував свої обов’язки у відповідності до статті 41, дисциплінарного статуту ЗСУ”, то ця процедура передбачає службове розслідування щодо нього. Якщо було службове розслідування, значить були підстави вважати, що він вчинив і якесь певне правопорушення. І якщо Івана Баканова звільнили через те, що він брав на роботу в СБУ російського агентуру, як у випадку із колишнім начальником управління СБУ щодо Криму, якого підозрюють зараз у державній зраді, то в такому разі, мені здається, Іван Баканов має бути щонайменше під дуже ретельним розслідуванням вже конкретно його діяльності, тому що ми не можемо залишати безкарними сьогодні тих вищих посадових осіб, які в активній або пасивній формі сприяли окупації України та збройній агресії рф проти України”, – каже активіст.

“Тому що по Криму є дуже великі запитання, а саме по Кримському перешийку, по Херсонщині. Ми чудово розуміємо, що швидка окупація Херсонщини і оточення Маріуполя стали можливими тільки тому, що не було належним чином організовано оборону під час повномасштабного вторгнення – підрив оцих трьох шляхів, які ідуть через Кримський перешийок. Це призвело до катастрофічних наслідків”, – говорить Стерненко.

Активіст переконий, що мають бути ті, хто за це відповість. 

“І за це мають відповідати або вище військово-політичне керівництво, якщо воно приймало такі рішення, або ті люди, які безпосередньо були причетні до саботажу організації цієї оборони. І я впевнений, що якщо навіть зараз ця тема не буде активно підніматися, то після нашої перемоги ми обов’язково маємо до неї повернутися. І всі люди, які буди причетні до зриву оборони півдня, вони мають понести найсуворішу відповідальність. Тому що як я вже сказав це має сьогодні для України дуже серйозні і негативні наслідки”, – говорить Стерненко.

Він також наголосив, що на таких державних посадах, як в СБУ, мають бути щонайменше такі посадовці, які не мають бути пов’язані із рф.

“А коли призначається голова СБУ по АР Крим, який співпрацює з російськими окупантами, то тут уже ж цілком однозначна картина. Справа в тім, що щодо цього очільника кримського управління, громадськість попереджала ще до його призначення. Журналістка Ольга Решетилова писала, що він пов’язаний зі спецслужбами рф, що його не можна в жодному разі призначати, але натомість він усе одно був призначений. Наслідки ми побачили”, – резюмує Стерненко.  

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Зауважимо, що “друга армія світу” виявилася таким самим фейком, як і всі новини з російського телевізора. Всього за місяць окупаційні війська втратили в Україні більше особового складу і техніки, ніж за 10 років війни в Афганістані. Втрати ворога перевищують також втрати росіян в обох чеченських війнах. Крім того, втрати росії в особовому складі, танках і літаках перевищують розміри деяких інших армій світу. Відомо, що ЗСУ знищили щонайменше 12 російських генералів на передовій.

Крім того, Генштаб ЗСУ оприлюднив втрати російських окупантів за 159 днів повномасштабної війни.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.