Вбили окупанти у березні: як на Харківщині ексгумували тіла двох людей – сюжет (Відео)

Ексгумація

Повномасштабна війна росії проти України

Усі рештки слідчі ретельно зібрали, щоб передати експертам

На Харківщині поліція здійснює ексгумацію тіл загиблих під час окупації села Вільхівка. Двох людей місцеві поховали, ледь прикривши тіла землею, адже тоді стояли морози, а окупанти постійно обстрілювали будинки. Нині правоохоронці мають зафіксувати усі деталі поховання, отримати свідчення та передати всі матеріали разом із тілами для експертиз.

На цвинтарі Вільхівки слідчі поліції вилучають із землі тіла двох цивільних людей. Загинули вони від ворожих обстрілів на початку березня, коли село було окуповане. Серед присутніх на ексгумації – Геннадій Новіков. Тіло його матері мають підняти з землі, щоб передати на експерту.

“Мене не було вдома, коли я повернувся, я побачив, що мама лежить у коридорі вже мертва. Побачив, що у неї із голови згусток крові стерчить. Їй, мабуть у голову осколок потрапив”, – каже син убитої мешканки Вільхівки Геннадій Новіков.

Депутатка Вільхівської сільської ради Любов Куркіна запевнила: “Вона в коридорі лежала прикрита. Я сусідам сказала – хороніть на городі або в дворі. Снаряд попав десь метрів 6 від будинку, тому осколками її побило”.

Геннадій хотів поховати маму на місцевому кладовищі. Попросив допомоги місцевого фермера – у нього була автівка з причепом. Одного дня викопали могилу. Наступного – поїхали вшістьох хоронити. Тільки-но поклали тіло у могилу, як почався обстріл.

“Я прийшла до себе, відкриваю очі, помер Женя Шаломій, весь мозок був у мене на волосі, а Валера Іванов – у нього була відірвана рука по лікоть і пах сильно. Його відвезли до лікарні, і він помер. У мене кофта була вся у дірочку, а куртка – просто жах”, – пригадує працівниця ферми Тетяна.

Поряд із могилою жінки – ще одна, звідки видно рештки людського тіла. Нині могили вже заросли. Слідчі першим ексгумують тіло матері Геннадія Новікова. Ретельно фіксують кожну деталь. Навіть беруть зразки ґрунту з місця поховання. Тоді жінку поховали без домовини – просто в одязі. Та ще складніше з другим похованням. 20-річного хлопця, який загинув від обстрілу на кладовищі, брат прикопав у вирві від снаряда.

“Через деякий час приходить до мене брат. Плаче кричить: “Любов Іванівна, я піду його похороню. Я йому казала – не ходи, я піду брата закопаю”. І пішов прикопав брата. Тоді сніг був, сказав, що прикопав”, – додала депутатка Вільхівської сільської ради Любов Куркіна.

Усі рештки слідчі ретельно зібрали, щоб передати експертам. Вони мають встановити остаточну причину смерті ексгумованих і задокументувати злочини.

Оксана Нечепоренко, Харківська область, “5 канал”

Читайте також: “Поводяться, як зі сміттям”: у Маріуполі рашисти почали ексгумацію тіл померлих

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.